Meniu
Search
x

Vecinii primului român găsit cu coronavirus, reacţii mixte pe seama pericolului reprezentat de acest caz

Să vorbim despre reacţii care merg de la panică, la nepăsare, în Prigoria, comuna în care a fost confirmat primul caz de coronavirus din România.

De Cristina Oprea la 27.02.2020, 20:43
Vezi și
  • Vecinii primului român găsit cu coronavirus au analizat subiectul la cârciumă
  • Părerile sunt împărţite în legătură cu pericolul reprezentat de acest coronavirus

Să vorbim despre reacţii care merg de la panică, la nepăsare, în Prigoria, comuna în care a fost confirmat primul caz de coronavirus din România.

"Cum a fost prima noapte? A fost bine. N-am avut niciun simptom, nimic, absolut".

25 de săteni din Prigoria au fost consemnaţi la domiciliu, după ce vecinul lor a devenit primul pacient cu coronavirus din România. Sunt cei care au intrat în contact cu tânărul infectat. După o noapte de izolare, autorităţile au venit să vadă cum se simt.

Cristina Oprea, corespondent Observator: Chiar în aceste clipe, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Gorj verifică starea de sănătate a persoanelor aflate în izolare. Aşa cum prevede protocolul, dacă acestea prezintă orice fel de simptom de îmbolnăvire, sunt obligate să anunţe autorităţile

Angajat DSP: "Foarte bine, se simt bine, nu au stări febrile, respectă procedura de carantină, fiecare în camera lui". 

Primăria a pregătit pachete cu mâncare pentru oamenii care timp de două săptămâni nu mai au voie să iasă din curţi. Angajaţii care le-au livrat au primit ordin să lase pungile la poartă şi să evite orice contact. O precauţie tratată cu ironie de unii oameni ţinuţi în izolare.

Pentru ca virusul să nu se răspândească, şcoala din Prigoria s-a închis pe termen nelimitat, iar adunările populare au fost anulate. Cârciumile, însă, au rămas deschise: "Noi ne protejăm cu câte o bere", "Experimente! Sunt experimente pe oameni ca să ne omoare! Să mai dispară din populaţie. Să nu mai dea pensii", "Eu am impresia că e adus de undeva. De unde a apărut el?".

Dacă alcoolul e văzut ca un medicament, mâncarea rămâne un motiv de teamă: "Păi s-ar putea să vină şi prin alimentaţie. Chinezii mănâncă toate prostiile. Şerpi, broaşte... Una şi cu una fac două... Şobolani, câini".

Sunt şi localnici care văd un pericol real în virusul chinezesc. Pentru că la farmacie nu se mai găsesc măşti de protecţie, vor să improvizeze. 

Vecină a tânărului infectat: Mă gândeam să fac mai multe măşti din alea la maşina de cusut, dar trebuie să am materialul adecvat, nu ştiu ce material trebuie să fie. Că mi-aş face. Aş face şi aş purta, că doar nu mi-e greu

Tânăr angajat la magazinul sătesc: Lumea este speriată, panicată într-un fel. Toată lumea se fereşte de acest virus 

Tânăr angajat la magazinul sătesc: Am putea să-l luăm şi noi, vă daţi seama, din moment ce avem contact cu persoanele respective, am putea să-l luăm

Primăria din Prigoria a făcut apel la localnici să informeze autorităţile dacă sunt vizitaţi de oameni care au călătorit în străinătate. Doi tineri care s-au întors, noaptea trecută, din Italia, au fost consemnaţi, deja, preventiv, la domiciliu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Vecinii primului român găsit cu coronavirus, reacţii mixte pe seama pericolului reprezentat de acest caz