Antena Meniu Search
x

Video Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc în două săptămâni. În Odesa, oamenii nu mai au voie să meargă la plajă

E risc de holeră în Marea Neagră după inundaţiile din Ucraina. Autorităţile din Odesa au interzis deja oamenilor să meargă la plajă, după ce poluarea provocată de bombardarea barajului de pe Nipru a ajuns pe litoral. Cercetătorii români spun că poluarea ajunge şi pe litoralul nostru în două săptămâni. 

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 20:15

Vezi și

Alerta a fost dată în urma inundaţiilor masive cauzate de distrugerea barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Ne despart doar 300 de kilometri de locul în care apele au inundat cimitire şi au ucis mii de animale, iar apoi au fost poluate cu 150 de tone de ulei industrial. Autorităţile din Odesa au interzis oamenilor să mai meargă la plajă. 

Florin Timofte, cercetător INCDM: Urmează o perioadă de furtună în următoarele două trei zile care vor reuşi să împingă apa şi mai la sud şi în 10 zile având în vedere distanţa va ajunge şi în zona litoralului românesc. Nu vom avea acea apă clară limpede pe care toţi turiştii o aşteaptă la litoral. Vor aparea sedimentele, apa tulbure un pic.

Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc în două săptămâni

Suntem în alertă pentru că, spun biologii marini, curenţii şi vântul ar putea aduce apa infestată şi la noi. 

Pe acelaşi subiect

Dan Vasiliu, director GeoEcoMar Sucursala Constanţa: Circulaţia masei de apă se va face către sud, iar în cazul unei schimbări a vântului dinspre nord-est, posibil, depinde şi de viteza curenţilor, să ajungă şi în zona apelor teritoriale româneşti. Un risc minim tot există. 

Institutul Naţional de Sănătate Publică verifică permanent situaţia. 

Institutul Național de Sănătate Publică: În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute. (BDA): unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric).

Autorităţile au prelevat probe de apă, dar nu au depistat deocamdată virusul Vibrio cholerae.

Tudorel Ene, purtător de cuvând DSP Constanţa: Calitatea de îmbăiere a apei din Marea Neagră este foarte bună. Toate analizele până în acest moment au ieşit excelente.  

Adrian Bîlbă, biolog: În condiţiile în care există o poluare fecaloidă, o poluare cu apă din canalizare a apelor dulci, nu sărate, există acest risc. 

Între timp, autorităţile din Ucraina spun că viaţa oamenilor din 30 de localităţi a fost afectată, iar accesul la apă potabilă este din ce în ce mai dificil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc în două săptămâni. În Odesa, oamenii nu mai au voie să meargă la plajă