Romanele "Baltagul” și "Mara” s-ar putea să dispară din școli. O profesoară e revoltată și le vrea scoase din programă: "tipul acesta de dragoste nu e potrivit"
O profesoară de limba română din București este revoltată și dorește ca romanele „Baltagul” și „Mara” să nu mai fie studiate în școli, pe motiv că încurajează..
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
O profesoară de limba română din București este revoltată și dorește ca romanele „Baltagul” și „Mara” să nu mai fie studiate în școli, pe motiv că încurajează comportamentul agresiv între soți.
Cristina Tunegaru susține că romanele „Baltagul”, al lui Mihail Sadoveanu și ”Mara” al lui Ioan Slavici ar încuraja violența bărbatului asupra femeii.
Profesoara s-a declarat revoltată de faptul că elevilor de gimnaziu li se prezintă romanul ”Baltagul” ca fiind o monografie a satului românesc. Cei doi soți, protagoniști ai operei, Nechifor și Vitoria Lipan sunt condamnați pentru faptul că și-ar demonstra afecțiunea într-un mod…dureros.
În romanul ”Mara”, considerat a fi unul de dragoste, lucrurile se petrec în același mod. Persida este agresată constant de către bărbatul ei, Națl. Victima crede că bărbatul este îndreptățit să o lovească, din moment ce ea este cea care a inițiat conflictul.
Profesoara Tunegaru consideră că tipul acesta de dragoste, prezentat unor copii de 14 ani, nu este potrivit. Imaginea femeilor zugrăvită în operele menționate este aceea a unor soții care se dedică total familiei, acceptând să fie lovite de bărbați, în virtutea dăruirii totale prin cununie. Acest model cultural este nociv pentru adolescenții aflați la vârsta învățării comportamentelor sociale și a rolului lor în raport cu ceilalți.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰