Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Romanele "Baltagul” și "Mara” s-ar putea să dispară din școli. O profesoară e revoltată și le vrea scoase din programă: "tipul acesta de dragoste nu e potrivit"

O profesoară de limba română din București este revoltată și dorește ca romanele „Baltagul” și „Mara” să nu mai fie studiate în școli, pe motiv că încurajează..

de Redactia Observator

la 10.10.2017 , 22:33

Romanele "Baltagul” și "Mara” s-ar putea să dispară din școli. O profesoară e revoltată și le vrea scoase din programă: "tipul acesta de dragoste nu e potrivit"

O profesoară de limba română din București este revoltată și dorește ca romanele „Baltagul” și „Mara” să nu mai fie studiate în școli, pe motiv că încurajează comportamentul agresiv între soți.

Cristina Tunegaru susține că romanele „Baltagul”, al lui Mihail Sadoveanu și ”Mara” al lui Ioan Slavici ar încuraja violența bărbatului asupra femeii.

Profesoara s-a declarat revoltată de faptul că elevilor de gimnaziu li se prezintă romanul ”Baltagul” ca fiind o monografie a satului românesc. Cei doi soți, protagoniști ai operei, Nechifor și Vitoria Lipan sunt condamnați pentru faptul că și-ar demonstra afecțiunea într-un mod…dureros.

Articolul continuă după reclamă

În romanul ”Mara”, considerat a fi unul de dragoste, lucrurile se petrec în același mod. Persida este agresată constant de către bărbatul ei, Națl. Victima crede că bărbatul este îndreptățit să o lovească, din moment ce ea este cea care a inițiat conflictul.

Profesoara Tunegaru consideră că tipul acesta de dragoste, prezentat unor copii de 14 ani, nu este potrivit. Imaginea femeilor zugrăvită în operele menționate este aceea a unor soții care se dedică total familiei, acceptând să fie lovite de bărbați, în virtutea dăruirii totale prin cununie. Acest model cultural este nociv pentru adolescenții aflați la vârsta învățării comportamentelor sociale și a rolului lor în raport cu ceilalți.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Romanele "Baltagul” și "Mara” s-ar putea să dispară din școli. O profesoară e revoltată și le vrea scoase din programă: "tipul acesta de dragoste nu e potrivit"