Antena Meniu Search
x

România va avea un Directorat Naţional de Securitate Cibernetică. Se dorește a fi un centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2021 privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), transmite Administraţia Prezidenţială.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 13:53

laptop
România va avea un Directorat Naţional de Securitate Cibernetică. Se dorește a fi un centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Pe 27 septembrie, Executivul a adoptat această ordonanţă de urgenţă. Astfel, noua instituţie va înlocui CERT-RO. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO. Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.

DNSC are responsabilităţi privind securitatea cibernetică a spaţiului cibernetic naţional civil, componentă a securităţii naţionale

Actul normativ mai prevede că instituţia „îndeplineşte atribuţiile de autoritate competentă de securitate cibernetică la nivel naţional pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud şi furnizorii de reţele de distribuţie de conţinut”.

„Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(l) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul nominalizat în echipele proiectelor finanţate prin programe, instrumente, mecanisme, fonduri europene sau internaţionale în care DNSC participă, este plătit la tariful orar/zilnic/lunar specificat prin contractul de finanţare. În cazul în care contractul de finanţare nu specifică tariful orar/zilnic/lunar, se utilizează plafoanele stabilite în Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare aflat în vigoare”, mai arată legea promulgată de către şeful statului. 

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » România va avea un Directorat Naţional de Securitate Cibernetică. Se dorește a fi un centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional