Antena Meniu Search
x

Video Românii care trăiesc în Spania ar putea avea dublă cetăţenie. Până acum, Spania permitea obţinerea cetăţeniei doar pentru francezi şi portughezi

Românii din Spania ar putea avea dublă cetăţenie, română şi spaniolă. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul României, Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită oficială în Castellon de la Plana. Spania permite dubla cetaţenie, în prezent, doar francezilor şi portughezilor. Ultimele date arată că în Spania trăiesc acum peste 1 milion de români.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 23.11.2022, 21:11

Vezi și

Dubla cetăţenie este un vis pentru românii care trăiesc de zeci de ani în Spania. "Având în vedere că locuim de mai mult de 12 ani în Spania, am fost întrebaţi de ce nu vrem să aplicăm pentru cetăţenia spaniolă şi răspunsul nostru a fost mereu acelaşi, pentru că nu dorim să renunţăm la cea românească", a declarat Andrada Camelia Manta, o româncă din Spania. Accesul pe piaţa muncii, obţinerea unei asigurări de sănătate sau a unui credit, toate ar fi mai simple dacă românii ar avea şi cetăţenie spaniolă.

Premierul spaniol şi-a exprimat susţinerea şi pentru aderarea României la Schengen

"Şi Spania ne-a primit pe mulţi dintre noi şi ne-a oferit şansa unui viitor mai bun şi ne-a permis creşterea şi demonstrarea cunoştinţelor noastre. Ar fi o surpriză plăcută şi chiar m-aş bucura dacă am obţine dublă cetaţenie", a declarat Andrada Camelia Manta, o româncă din Spania. Deocamdată va fi constituit un grup de analiză între experţi din cele două ţări, care ar trebui să identifice soluţii care să le facă viaţa mai uşoară românilor din provinciile iberice.

"Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetaţenii pentru cetăţenii români care doresc să obţină şi cetăţenia spaniolă", a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României. Comunitatea românească din Spania reprezintă una dintre cele mai mari comunități de străini din aceasta tara. Cei mai mulți romani sunt în zona Madridului, provinciile Valencia, Zaragozs, Castellon de la Plana și Barcelona. Mulți dintre ei lucrează în domeniul serviciilor, în agricultura, sunt avocați, profesori sau medici.

Guvernul de la Madrid nu a fost foarte deschis discuţiilor de-a lungul anilor privind dubla cetăţenie. Au permis doar Franţei şi Portugaliei acest drept. "Atunci când se va întâmpla acest lucru, România va fi a treia tara din Europa cu care avem acest tip de recunoaştere", a declarat Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei. Premierul spaniol şi-a exprimat astăzi susţinerea şi pentru aderarea României la Schengen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Românii care trăiesc în Spania ar putea avea dublă cetăţenie. Până acum, Spania permitea obţinerea cetăţeniei doar pentru francezi şi portughezi