Antena Meniu Search
x

Românii nu au uitat! Doi ani de la TRAGEDIA din Muntenegru

Au trecut doi ani de la tragedia din Muntenegru în care 47 de români care trebuiau să ajungă în vacanţă cu un autocar, au ajuns într-o prăpastie

Au trecut doi ani de la tragedia din Muntenegru în care 47 de români care trebuiau să ajungă în vacanţă cu un autocar, au ajuns într-o prăpastie

Conform anchetei procurorilor muntenegreni, cauza principală a accidentului a fost viteza excesivă. Autocarul circula cu 80 km pe oră pe un segment de drum unde viteza maximă admisă era de doar 40 km pe oră. Firma asiguratoare le-a plătit victimelor despăgubiri de 4,15 milioane de euro în cele 42 de cazuri soluţionate pe cale amiabilă, dar şi în dosarul deschis pentru vătămarea corporală a unui minor muntenegrean.

FILMUL ACCIDENTULUI:

Accidentul s-a produs în jurul orei 18, ora României, la ieşirea dintr-un tunel, pe vreme ploioasă. Autocarul, care avea la bord 47 de turişti, se îndrepta spre o staţiune de la Marea Adriatică.

Autocarul a intrat pe contrasens, a rupt bariera de protecţie şi s-a prăbuşit în prăpastie. Potrivit martorilor, corpurile unora din victime au fost aruncate pe stânci iar altele au fost, pur şi simplu, strivite.

16 oameni şi-au pierdut viaţa pe loc, sub privirile rudelor şi prietenilor. Din prăpastie se auzeau strigătele de ajutor ale celor 31 de supravieţuitori.

Operaţiunile de salvare au început aproape imediat. Poliţiştii, militarii şi pompierii au primit ajutor şi de la pelerinii veniţi la mânăstirea Moraţa, din apropiere. Dar operaţiunea a fost foarte complicată deoarece o stâncă uriaşă, desprinsă de pe versant, căzuse chiar peste autocar.

Răniţii au fost transportaţi la principalul spital din Podgoriţa, capitala Muntenegrului. Numeroşi cetăţeni ai capitalei au venit să doneze sânge pentru ei.

Doi dintre români s-au stins în mâinile medicilor.

Şoseaua pe care s-a produs accidentul este una deosebit de periculoasă, mai ales vara, când traficul rutier este foarte aglomerat.

“A fost cumplit, e în continuare foarte greu”

La doi ani de la accidentul de autocar din Muntenegru, Ileana Ciobanu, soţia şoferului-poliţist George Ciobanu a povestit pentru “Jurnalul Naţional” ce s-a întâmplat după tragedia rutieră din 23 iunie 2013. “A fost cumplit şi e în continuare foarte greu. Nu-mi aduc aminte multe de atunci. Am fost foarte sedată şi chiar nu îmi amintesc multe. George lucra în Poliţie, la Departamentul de Logistică. Era un foarte bun profesionist, un şofer prudent şi care stăpânea foarte bine orice tip de maşină. Soţul meu i-a făcut firmă de transport intern şi internaţional- Aly Euroline- baiatului. Era pe numele copilului. Când se pensiona, soţul intenţiona să dezvolte firma. Noi aveam un microbuz, acum l-am vândut că am avut datorii la bancă şi nu mai ieşeam din ele. Am vrut ca Alberto să meargă mai departe cu afacerea, dar nu s-a putut. Soţul era pe firma băiatului şi detaşat la Gregory Tour. El nu trebuia să se ducă în cursa aia, dar un angajat al lui Ştefan (n.r. patronul firmei Gregoru Tour ) a avut o problemă şi s-a oferit să ajute. George cunoştea locurile foarte bine că doar a fost plecat peste tot de multe ori”, a precizat Ileana.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a precizat că, în urma verificărilor făcute de Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) Sector 2, s-a stabilit că poliţistul lucra din septembrie 2012 ca şofer la firma care a dus turiştii în Muntenegru.

Coordonatele morţii, arătate de ceasul cadou

Înainte să plece în cursa spre Muntenegru, George i-a mărturisit soţiei că a visat foarte urât. Nu a vrut însă să-i povestească visul, deoarece Ileana l-a rugat să nu mai plece. “ M-a convis mai uşor ca niciodată că trebuie să facă această cursă. Era aşa un om de viaţă. Îi plăcea să se distreze, să danseze, îi plăcea să-i ajute pe ceilalţi. Avea numai viaţă în el. Era ca un lipici”, povesteşte Ileana.

O altă întâmplare- căreia iniţial nici Alberto fiul şi nici Ileana, soţia nu i-au dat importanţă este cea din 23 iunie, în duminica Rusaliilor. Atunci Alberto i-a făcut tatălui său cadou un ceas cu ora şi data presetate. “Ceasul era datat pe ziua 23, ora cinci şi un sfert”, povesteşte soţia lui George. În ziua tragediei, atunci când a făcut o pauză, George şi-a sunat familia. Nu au mai apucat însă să mai vorbească. Prinsă cu musafirii, Ileana nu a auzit telefonul. L-a sunat mai târziu, i-a dat sms, dar nu i-a mai răspuns nimeni.

“Luni m-a sunat şefa mea şi mi-a zis de accident. A dat repede băiatul căutare şi a văzut iniţial un alt autocar. Când a dat mai jos, i s-a schimbat imediat expresia feţei. Am simţit că s-a întâmplat ceva. Eu am început să plâng, iar până marţi m-au tot dus aşa că nu se ştie cine este”.

Troiţă la locul tragediei

Reporterii Observator şi realizatorii Antenei 3 au montat, în urmă cu un an, o troiţă chiar la locul accidentului. Sute de lumânări au fost aprinse în memoria celor care au murit nevinovaţi...

Citeşte şi IMAGINI SOCANTE! Primele imagini de dupa accidentul din Muntenegru

Troiţă în memoria tuturor celor care au sfârşit în râpa groazei din Muntenegru

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Românii nu au uitat! Doi ani de la TRAGEDIA din Muntenegru