Antena Meniu Search
x

Lia Olguța Vasilescu:  În 2018, toți bugetarii au o creștere de 25% a salariului brut. Lucrurile erau complet scăpate de sub control

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a oferit, marți, noi explicații privind salariile bugetarilor în 2018 și cum se modifică acestea.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii - Foto: Hepta

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a oferit, marți, noi explicații privind salariile bugetarilor în 2018, precizând că salariile din sistemul bugetar erau complet scăpate de sub control și că, din 2019, bugetarii vor avea creșteri diferențiate pentru o echilibrare ce se va atinge abia în 2022.​

Iată care sunt principalele declarații ale Liei Olguța Vasilescu în privința salariilor bugetarilor:

Pe acelaşi subiect

- În ceea ce priveste discuțiile apărute în spațiul public privind situația salariilor bugetarilor, aș vrea să fac niște precizări menite sa inlăture confuzia între Legea salarizarii și modificările la Codul fiscal privind transferul de funcții de la angajator la angajat sau plata contribuțiilor la nivelul salariului minim pe economie, pentru angajații part-time.

- Legea salarizarii a fost adoptată în iunie 2017, cu aplicabilitate de la 1 iulie.

- Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu de bugetar a fost stabilit între 1, adică salariul minim pe economie, și 12, reprezentând salariul președintelui României. Anterior, raportul era 1 la 15, dar ajunsese în realitate la 1 la 18. Întrucât acest raport este determinat de salariul minim pe economie și fluctuațiile sale, la momentul apariției legii, salariile tuturor demnitarilor, inclusiv al președintelui, au scăzut cu sume cuprinse între 20 și 40%

- De exemplu, la 1 iulie 2017 salariul președintelui a scăzut de la 21.540 brut, respectiv 15.108 net, la 17.400 brut, respectiv la 12.400 net.

- Ca urmare a majorării salariului minim la 1.900 de lei și a scăderii impozitului pe salariu, de la 16 la 10 la sută, de la 1 ianuarie 2018 a avut o creștere, dar salariul său net actual e în continuare mai mic decât cel anterior aplicării legii salarizării, 13.338 de lei net.

- Salariul presedintelui determina maximul în sistemul bugetar și nici un alt salariat nu îl poate depași.

- S-a știut de faptul că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Eu am anuntat acest lucru de mai multe ori.

- Nu am pornit de la început de la ideea scăderii vreunui salariu de bugetar, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12, care este unul corect și în trend cu legea europeană, au fost necesare ajustari salariale.

- Culmea e că aceeași care criticau salariile mari de la stat și care solicitau un raport de măcar 1 la 13 sunt aceeași că acum consideră ca nu e oportună niciun fel de scădere a vreunui salariu, chiar dacă acesta e scăpat de sub orice control.

- Legea a avut ca scop echilibrarea sistemului de salarizare. În cazul în care am fi aplicat oricare dintre cele 9 legi anterioare, nu am fi rezolvat problema, deoarece prevedeau creșteri uniforme. 

- Un alt principiu a fost acela că la muncă egală trebuie să fie salarii egale. Însă, în sistem, un consilier de la ministru de la Ministerul Economiei avea salariu de 4400 de lei, iar un consilier de la Ministerul Sănătătii avea un salariu de 12.000 de lei, mult peste secretarul de stat.

- Pe parcusul mai multor ani s-au asimilat ocupații gen IT cu magistrați, fie funcționari pubclici cu ambasadori, rezultând salarii nejustificat de mari.

- Din cauza acestor dezechilibre mari, abia in 2022 se va echilibra sistemul, în sensul ca aceeasi functie si gradatie să fie platita la acelasi nivel.

- Să nu uităm însă că bugetarii cu salarii de lux sunt oricum avantajati. 

- Vreau să fac și alte precizări. În 2018, toți bugetarii au o creștere de 25%, pe brut, de la 1 ianuarie, cu două excepții: cei care coboară direct în grila din 2022, adică cei cărora le-au fost ajustate salariile, și cei care au o creștere mai mare de 25%, de la 1 ianuarie, adică 28,5%, cum ar fi: IT, cercetătorii, persoane cu handicap, lucrătorii sezonieri.

- În același timp, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o creștere de 20%, iar medicii și asistentele urcă direct în grila din 2022.

- Din 2019, bugetarii vor avea creșteri diferite: cei cu salarii mai mici vor avea o crestere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna sau vor avea creșteri prea puțin semnificative.

- De exemplu, în lege sunt prevăzute la fiecare familie ocupațională grile de salarizare, cum ar fi suma de 6000 de lei pentru consilier. Un bugetar care are acum peste 6000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborât direct în grila de 6000 de lei. Are 7000 acum, va avea 6000. Un alt consilier de același rang care are acum 2000 și trebuie să ajungă la 6000, crește anual, din 2019, cu o pătrime din diferență, adică câte 1000 pe an.

- Un alt consilier, dar dintr-o altă instituție, care are 5000 de lei și trebuie să ajungă tot la 6.000, va avea o creștere tot cu o pătrime din diferență, adică 200 de lei pe an.

- Toți bugetarii pot studia legea ca sa afle exact la ce nivel vor ajunge in 2022. De-abia atunci sistemul va fi echilibrat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Lia Olguța Vasilescu:  În 2018, toți bugetarii au o creștere de 25% a salariului brut. Lucrurile erau complet scăpate de sub control