Antena Meniu Search
x

Video Satul din România unde găseşti o saună în fiecare gospodărie. "Când răceau copiii, mama ştia o singură treabă: îi ducea la saună"

Paradisul relaxării îl găsim la Suceava, într-un sat de lipoveni. Aproape fiecare casă are construită câte o saună, iar localnicii se bucură cel puţin o dată pe săptămână de efectele terapeutice ale aburilor. Obiceiul îl transmit din generaţie în generaţie şi acesta pare sa fie secretul longevităţii lor.

de Angela Bertea

la 11.11.2023, 20:57

Vezi și

Pe vatra cu pietre este pus cazanul cu apă la încălzit. Într-un vas de lemn, Iuri amestecă plantele medicinale. Apoi aruncă ceaiul peste pietrele încinse şi lasă aburii să inunde camera. "Se obţine un miros de mentă sau de muşeţel. E o terapie foarte plăcută pentru piele, pentru diferite boli", a declarat Iuri Condorovici, localnic. Ca procesul terapeutic să aibă efectul complet, este indicat să masăm corpul cu măturici din plante.

Există şi persoane care nu ar trebui să încerce o astfel de experienţă

Pe lângă cele moderne, în sat există şi saune tradiţionale, denumite saune negre. Aici focul se face în aceeași încăpere, iar fumul îşi lasă amprenta pe pereți. "În primul rând, eşti mai uşor. Când ieşi din saună ai impresia că ai slăbit 3,4 kilograme", a declarat Dumitru Maliș, localnic. "Când erau copiii mei mici, au copilărit la mama. Când răceau, nu le dădea antibiotice, nu le dădea nimic. Ştia o singură treabă: că face o saună, îi duce la saună", spune o bătrână.

"Şi satele mari, satele de români, au copiat acest obicei şi au făcut saune şi ei", a declarat Ioan Ichimov, viceprimar Mitocu Dragomirnei. Beneficiile saunei sunt clare, dar există şi persoane care nu ar trebui să încerce o astfel de experienţă. "Articulaţii umflate, dureroase, roşeaţă, acestea sunt contraindicaţii. Răceala înseamnă o infecţie, de cele mai multe ori virale, iar infecţiile virale sunt de cele mai multe ori contraindicate saunei", a declarat Mircea Dodu, medic. În saună, temperatura apei din cazan poate ajunge până la 80-90 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Satul din România unde găseşti o saună în fiecare gospodărie. "Când răceau copiii, mama ştia o singură treabă: îi ducea la saună"