Antena Meniu Search
x

Scandalul HexiPharma, fără efect. Infecţiile luate de pacienţi din spitale au crescut cu 50% în ultimii ani

După doi ani de la zbucnirea celui mai mare scandal din sistemul medical românesc, judecătorii au început dezbaterile în procesul Hexi Pharma. Foştii angajaţi ai lui Dan Condrea au încercat să-şi găsească scuze în instanţă pentru dezinfectanţii diluaţi.

Vezi și

După doi ani de la zbucnirea celui mai mare scandal din sistemul medical românesc, judecătorii au început dezbaterile în procesul Hexi Pharma. Foştii angajaţi ai lui Dan Condrea au încercat să-şi găsească scuze în instanţă pentru dezinfectanţii diluaţi.

Reporterii Observator au intrat azi în mai multe spitale şi au descoperit o realitate şocantă. Nici măcar regulile elementare de igienă nu sunt respectate.

Pe holuri, mopurile murdare stau într-o găleată cu o soluţie mai neagră decât asfaltul. Cu ele se spală peste tot. Şi în vestiare, şi în saloane şi chiar şi în blocul operator. Cine vrea un salon curat, ar trebui să plătească şpagă. 

În România greu se schimbă ceva. La doi ani de la scandalul Hexi Pharma situaţia din spitalele româneşti este la fel sau poate chiar mai rău. O dezvăluie cifrele. Avem cu aproape 50 la sută mai multe infecţii intraspitaliceşti faţă de vremea în care în spitale se dezinfecta cu biocide diluate de la fabrica lui Dan Condrea. 

S-ar putea spune că raportările sunt mai mari acum. Cifrele arată însă că spitalele raportează doar 1,5 procente din totalul infecţiilor nosocomiale. 

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii:

Nimeni niciodată nu o să vă sancţioneze că aţi făcut aceste raportări! Niciodată! Pentru neacordare, cu siguranţă! Pentru că până la urmă dacă tot ne ascundem şi spunem că n-avem infectii.

Procesul privin ineficienţa dezinfectanţilor Hexi Pharma a început astăzi. Principalul martor a făcut dezvăluiri. 

Ioana Popa - martor, fost angajat Hexi Pharma:

Aveam o concentrație de aproximativ 1,25%, dar pe etichetă era 10% sau 12%, deci o concentrație mult mai mare.  L-am intrebat dacă nu cumva etichetele sunt greșite. Condrea mi-a spus să nu mă mai bag.

Flori Dinu - fost director Hexi Pharma:

Părerea mea e că e un mare scenariu care îi are protagonişti pe aceşti martori care afirmă că produsele nu erau conforme. Eu sunt şocată de afirmaţia ei.

Peste 130 de spitale cer acum despăgubiri de peste 100 de milioane de lei, pentru că au fost înşelate cu privire la calitatea produselor pe care le-au cumpărat. După izbucnirea scandalului, Dan Condrea s-a sinucis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Scandalul HexiPharma, fără efect. Infecţiile luate de pacienţi din spitale au crescut cu 50% în ultimii ani