Antena Meniu Search
x

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin

Astăzi, se împlinesc 125 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin, un geniu al cinematografiei. Acesta s-a născut în 1889 într-o familie cu origini ţigăneşti, dar mai ales artistice. A avut o copilărie zbuciumată

 Tatăl său era vocalist și actor, iar mama lui era cântăreață și actriță. Părinții lui au divorțat înainte ca Charles să împlinească trei ani. El a locuit cu mama sa și fratele său vitreg în numeroase locuri și adrese.

Mama lui Chaplin a fost internată la un azil iar el și fratele lui au ajuns, în cele din urmă la o casă de săraci. Tatăl lui Chaplin, Charles Chaplin Sr., era alcoolic și nu a prea avut contact cu fiul său. De altfel, el a și murit din cauza alcoolului când Charlie avea 12 ani. Primii ani de sărăcie disperată l-au influențat pe Chaplin când a creat multe din personajele sale.

Primul tur în America a lui Charlie Chaplin a fost cu grupul lui Fred Karno între anii 1910 și 1912. După cinci luni pe care le-a petrecut în Anglia, acesta s-a întors în Statele Unite pentru un al doilea tur.

Primele filme ale lui dr Chaplin au fost făcute pentru studiourile Keystone ale lui Mark Sennett, unde și-a dezvoltat personajul Vagabondul și a învățat foarte repede arta de a face filme. Publicul l-a văzut pe Vagabond când Chaplin avea 24 de ani, în cel de-al doilea film al carierei sale, lansat pe data de 7 februarie 1914 „Kid Auto Races at Venice” (Puștiul face curse de mașini în Veneția)

Ultimele două filme ale lui Chaplin au fost făcute în Londra: A King in New York(1957) în care a fost actor, regizor, producător și scenarist; și A Countess from Hong Kong(1967), pe care l-a scris și a fost regizor și producător. În cel din urmă joacă Sophia Loren și Marlon Brando, iar Chaplin și-a făcut ultima apariție în rolul unui stewart cu rău de mare.

Charlie Chaplin a fost căsătorit de patru ori și a avut zece copii. El a murit în somn, în ziua de Crăciun în 1977

Foto: ro.wikipedia.org

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin