Antena Meniu Search
x

Seism 2018. Ziua 2 a exercițiului de testare a reacției în cazul unui cutremur de 7,5

Exercițiul Seism 2018, cel mai mare din ultimii 20 de ani, este în cea de-a doua zi. Echipele de intervenție testează reacția în cazul unui cutremur de 7,5 pe Scara Richter, cu sute de morți și mii de răniți.

Exercițiul Seism 2018, cel mai mare din ultimii 20 de ani, este în cea de-a doua zi. Echipele de intervenție testează reacția în cazul unui cutremur de 7,5 pe Scara Richter, cu sute de morți și mii de răniți.

Actualizare 23.45: A debutat exerciţiul internaţional EU ModEX 2018, în completarea exerciţiului naţional Seism 2018, şi care se va desfăşura în diferite locaţii din zona Bucureştiului. EU ModEX 2018 va fi axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale. Datorită numărului mare de echipe şi participanţi, este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, transmite Ministerul Afacerilor Interne, citat de News.ro.

Actualizare 22.20: La Arena Națională sunt instalate 10 mii de paturi de campanie și saci de dormit. Aici va fi locul unei tabere de sinistrați, în cadrul exercițiului Seism 2018. Patru mii de paturi au fost deja montate.

Paturi din tabăra de sinistrați de la Arena Națională
Pe acelaşi subiect

Actualizare 22.00: Un nou bilanț anunțat în cazul exercițiului seism 2018. Potrivit MAI, până duminică seară, conform scenariului exerciţiului Seism 2018, s-au înregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 de persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 de clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit). În plus, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de spitale au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate, însă au rămas funcţionale.

Actualizare ora 21: 30: La Centrul Național pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției de la Ciolpani are loc ședința operativă cu echipa de protecție civilă din cadrul Uniunii Europene, sosită în România pentru a acorda sprijin de specialitate.

Oficiali români și europeni în ședință la Seism 2018

Actualizare 14.00: Echipa norvegiană de salvatori care participă la Seism 2018 a ridicat un spital mobil. Obiectivul e amplasat în apropierea de Academia de Poliție din București.

Corturi, parte din spitalul mobil norvegian

Actualizare 13.00: Echipe de intervenție din Bulgaria au intrat în România pentru a participa la exercițiul Seism 2018. Destinația lor este București, unde vor fi întâmpinate de Raed Arafat, la Baza de Operații Romexpo.

Actualizare 12.00: La prânz, mai multe operațiuni se desfășoară în cadrul exercițiului Seism 2018:

- Academia de poliție - Strada Boteanu 3b - misiuni de stingere incendii, deblocare acces subsol, etaje superioare, căutare salvare, asistenta medicala de urgenta și evacuare medicala 

- Academia Română - Căderea Bastiliei 5 (misiuni de salvare persoane de sub dărâmături)

- Fabrica Iutei, străzile Franceza 52, Blănari 11, Smârdan 18; Gabroveni 12

- Biblioteca Naționala (Calea Șerban Vodă 48) - căutare salvare 

- Fabrica de bere Rahova - căutare salvare persoane surprinse sub dărâmături, pătrunderi sub dărâmături, asistenta și evacuare medicală

Actualizare ora 11.00: Conferința de presă a lui Raed Arafat are loc după încheierea ședinței Comandamentului de la Ciolpani. Secretarul de Stat anunță cum se desfășoară exercițiul Seism 2018 duminică. Pe Arena Națională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistrați cu o capacitate de 600 de persoane, iar  în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Actualizare 08.20: Raed Arafat susține o conferință de presă la ora 10.00, privitor la modul cum se desfășoară exercițiul Seism 2018. Declarațiile au loc la Centrul de Comandă din Ciolpani.

Actualizare 08.10: O operațiune de salvare a fost declanșată și în zona Academiei Române, unde a fost simulată salvarea a 5 victime prinse sub dărâmături.

Salvare victimă la Academia Română

Actualizare 08.05: O operațiune de salvare e simulată și la Fabrica Iutei. Scenariul vizează salvarea a 3 persoane prinsă în dărâmături, la etajul 1, într-o clădire parțial prăbușită. Sunt angajate o mașină de stingere, 3 ambulanțe SMURD, o descarcerare, un container multirisc.

Actualizare 08.00: La Fabrica de Bere Rahova a fost declanșată o operațiune de salvare. A fost simulată salvarea a două persoane rămase blocate la etajul al 3-lea. Au intervenit o autospeciala cu apa si spuma, o descarcerare, o autospeciala pentru lucru la inaltimi, 2 echipaje SMURD.

Pompieri salvează rănit în Rahova

 (Actualizare 4): Două tabere pentru sinistrați sunt instalate pe stadioanele Afumați și Voluntari. Taberele au o capacitate de 200 de locuri.

(Actualizare 3): Operațiunile din cadrul exercițiului Seism 2018 au fost semnalate în 3 locații din București:

- la fabrica Iutei, unde s-au simulat operațiuni de salvare de sub dărâmături

- la fabrica de bere Rahova, salvarea unor persoane supriinse la înălțime

- la Academia Română, unde sunt trimiși ”răniții”

(Actualizare 2): Aeronava CJ Spartan a simulat în cursul nopții o misiune de evacuare medicală. 15 ”răniți” au fost transportați de la București la Cluj.

(Actualizare 1): Avionul care a adus o echipă medicală israeliană în sprijinul salvatorilor români a aterizat pe Baza Aeriană 90. Echipa israeliană, formată din 168 de medici și asistenți medicali, va instala un spital mobil, care va fi activat duminică seară. Spitalul israelian este dotat la cele mai inalte standarde și asigura ingrijire specializata a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstructie etc ) si asigurarea spatiilor de terapie intensiva.

Cea de-a doua zi a exercițiului Seism 2018 implică participarea la operațiunile de salvare și a ajutorului internațional solicitat, conform scenariului, de către autoritățile române.

Exercițiul are ca scop testarea reacției echipelor de urgență în cazul unei calamități naturale. Seism 2018 a pornit în prima zi de la scenariul producerii unui cutremur de 7,5 pe Scara Richter, sâmbătă, la ora 08.37. După 12 ore, conform scenariului, bilanțul victimelor a ajuns la 450 de morți, 1791 de răniți și 30 de mii de sinistrați. Peste 3200 de oameni sunt dați dispăruți, iar 88 sunt prinși în dărâmături.

Medic SMURD tratează răniți la Seism 2018

Astfel, Raed Arafat a anunțat într-o conferință de presă că o echipă medicală din Israel e anunțată să vină în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. O altă echipă, din Bulgaria, e așteptată duminică dimineață, în jurul orei 11.00. Sprijin a fost anunțat și din Moldova.

Potrivit lui Arafat, sâmbătă au ajuns în țară 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, 3 autocamioane din Austria şi 2 autocamioane din italia cu echipamente şi materiale pentru ridicarea de posturi medicale avasate de nivel 2 sau nivel 1.

Raed Arafat a anunțat continuarea simulării operațiunilor de salvare și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Centrul de comandă de la Ciolpani a rămas activ și în timpul nopții.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Seism 2018. Ziua 2 a exercițiului de testare a reacției în cazul unui cutremur de 7,5