Antena Meniu Search
x

Sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce este interzis să faci azi, de sărbătoarea celor Trei Ierarhi. Legende, tradiţii şi superstiţii

Astăzi, 30 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. 

Astăzi, 30 noiembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gura de Aur. 

Astăzi, la sate, se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post ca să aibă o căsnicie fericită.

Tot tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească. Se mai spune că începând de astăzi, se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. 

Tradiţii şi superstiţii. Evită pericolul de înec

Dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă.

Praznicul Celor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Astăzi, nu se fac treburi casnice. Nu se spala rufe si nu se matura in gospodarie pentru a evita pericolul de inec, de intamplari violente si de infirmitate.

Nu se instraineaza lucruri din casa. Potrivit tradiţiei, in ziua praznicului Celor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur nu este bine sa imprumutam lucruri din casa pentru a proteja caminul de paguba.

În multe zone din tara, se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti: gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, cu fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate in familie.

Tradiţii şi superstiţii. Dacă speli azi, rămâi văduvă!

Mamele se roaga pentru norocul fetelor de maritat, nu presteaza munci gospodaresti si se roaga la biserica pentru norocul fiicei sale.

Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor. Vaduvele care au probleme financiare, de sanatate sau sunt inconjurate de dusmani aprigi, trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului Grigorie, cel care, de secole, este aparatorul lor dovedit.

Gospodina care nu respecta sarbatoarea, spala rufe si arunca laturi in curtea casei, dupa ce a impartit ofrande pentru morti, ramane vaduva.

Astăzi, femeile care au pacatuit facand un avort, trebuie sa respecte sarbatoarea: sa faca pomeniri si sa imparta ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor pacat.

Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti.

Sfinții Trei Ierarhi Celor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt prăznuiți, în fiecare an, în 30 ianuarie, potrivit dexologia.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Ce este interzis să faci azi, de sărbătoarea celor Trei Ierarhi. Legende, tradiţii şi superstiţii