Antena Meniu Search
x

Locul lui Dragnea în Parlament, în pericol? Ce spun Predoiu (PNL) şi Turcescu (PMP) despre mandatul de deputat al preşedintelui PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale. Ce spun policieni din PNL şi PMP despre această situaţie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale. Ce spun policieni din PNL şi PMP despre această situaţie.

Cătălin Predoiu (PNL): Există argumente juridice

Prim-vicepreşedintele PNL şi fost ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică seară, că ”există argumente juridice pentru invalidarea mandatului de deputat al cetăţeanului Dragnea Liviu” şi spune că liberalii vor vota împotriva validării şi vor contesta orice decizie a plenului ”care va valida mandatul considerat nelegal”.

”Există argumente juridice pentru invalidarea mandatului de deputat al cetăţeanului Dragnea Liviu: 1) Textul Regulamentului (Camerei Deputaţilor – n.r.) e clar, se referă la condamnare definitivă în legătură cu proceduri de alegeri şi nu poate fi limitat la procedură tocmai încheiată, pentru că în acest fel textul devine inaplicabil, ceea ce ar fi inacceptabil. Legea trebuie interpretată astfel încât să se aplice, nu să nu se aplice. Dacă interpretăm că invalidarea se aplică numai procedurii de alegeri în urma căreia a fost obţinut mandatul supus validării, atunci textul cu invalidarea nu se va aplica niciodată pentru că nu e timp să obţii o hotărâre de condamnare între momentul alegerii şi momentul validării/invalidării”, a explicat Predoiu, pentru News.ro.

Fostul ministru al Justiţiei mai aduce încă două argumente în favoarea invalidării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea.

”Textul nu distinge între procedurile de alegeri care fac obiectul hotărârii judecătoreşti, deci nici interpretul nu trebuie să facă distincţie. Iar scopul textului este ca niciun cetăţean să nu fie validat ca parlamentar dacă a fost condamnat pentru proceduri legate de alegeri”, a mai argumentat Cătălin Predoiu.

El a precizat că ”PNL va lua în calcul aceste argumente” şi, dacă îşi vor consolida convingerea, liberalii vor ”proceda la vot împotriva validării” şi ”ulterior vor contesta orice decizie a plenului (Camerei Deputaţilor – n.r.) care va valida mandatul considerat nelegal”.

Turcescu (PMP): Ne putem gândi serios la invalidarea mandatului său de deputat

Vicepreşedintele PMP, Robert Turcescu, a declarat că din moment ce Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de un proces electoral, se poate gândi serios la ”o formulă în care mandatul lui de parlamentar să nu fie validat într-un astfel de context”.

”În condiţiile în care regulamentul este în vigoare, având în vedere sentinţa pe care o are Liviu Dragnea, care este legată tocmai de fraudarea unui proces electoral, cred că ne putem gândi serios la o formulă în care mandatul lui de parlamentar să nu fie validat într-un astfel de context. Nu e o poziţie a partidului, pentru că e prima oară când aud de asta, dar, din punctul meu de vedere, regulamentul pare să sune destul de clar în această privinţă”, a declarat vicepreşedintele PMP, Robert Turcescu, proaspăt ales deputat de Constanţa.

El a adăugat că PMP nu se va feri să ceară invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi a spus că şi celelalte partide ar trebui să facă la fel.

”E clar că situaţia prezentată reclamă o acţiune în solidar eventual a tuturor parlamentarilor. PMP nu se va feri, în condiţiile în care, analizând, vom vedea că e vorba de o astfel de situaţie, să ceară inclusiv invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. E un punct de vedere personal, pentru că nu a existat până acum o discuţie de acest gen în partid”, a precizat Turcescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Locul lui Dragnea în Parlament, în pericol? Ce spun Predoiu (PNL) şi Turcescu (PMP) despre mandatul de deputat al preşedintelui PSD