Antena Meniu Search
x

Somnul african, o specie invazivă, a fost descoperit în Delta Dunării. Pescarii sunt îngrijoraţi: "Merge pe uscat cu aripile din faţă"

Mai multe exemplare de somn african au fost prinse de pescarii din Delta Dunării. Somnul african este o specie invazivă şi poate afecta întreaga resursă piscicolă avertizează Gyorgy Deak, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

de Redactia Observator

la 14.07.2021, 13:32

Vezi și

Pescarii care au prins somn african sunt de părere că acesta a fost scăpat din crescătorii. "E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei", a declarat Eduard German pentru Agerpres.

Gyorgy Deak spune că prezenţa somnului african în apele Dunării pune în pericol celelalte specii. "Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente",  a declarat Gyorgy Deak pentru Agerpres.

Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic. Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Somnul african, o specie invazivă, a fost descoperit în Delta Dunării. Pescarii sunt îngrijoraţi: "Merge pe uscat cu aripile din faţă"