Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Amante celebre: Velica i-a cucerit inima lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul nu a fost doar cel mai curajos om al epocii sale. Ci şi cel mai râvnit bărbat. Chiar dacă avea o soţie extraordinar de puternică şi geloasă. Însă inima lui Mihai a fost cucerită definitiv de Velica.

Vezi și

Istoria României nu se compune doar din războaie, alianţe şi ani de domnie. Istoria adevărată ascunde şi poveşti de dragoste, atât de complexe, încât niciun regizor nu le poate pune în scenă.

O astfel de poveste presărată cu intrigi, trădări şi multă pasiune îl are ca actor principal pe cel mai viteaz domnitor al ţării.

Povestea amantei lui Mihai Viteazu, Doamna Velica. 

Doamna Velica

"Bon giorno! Come stai? Sono Velica! Scusami. Principesa Velica! sau Doamna Velica. como si dice la voi!"

Velica era o membră a marii nobilimi româneşti. Era fiica lui Ioan Norocea de la Piteşti, mare boier.

Pe Velica a căsătorit-o cu un italian care făcea parte din suita lui Sigismund Bathory, povesteşte istoricul George Damian.

"Bine, recunosc! Sunt româncă. Dar nu una de rând"

Probabil era o femeie puternică, femeie frumoasă.

Nu ştim cât de educată era, dacă ştia să citească, dacă ştia să scrie, cel mai probabil, nu.

"Poftim? Nu ştiu să citesc? Zi mersi că nu mai trăieşte Mihai să audă aşa ceva. Care Mihai? Iubitul meu. Idolul vostru.

Mihai Viteazul s-a întâlnit cu Velica, cel mai probabil la Alba Iulia în 1600.

"Abia se făcuse România Mare. Mihai era domnul, iar eu eram Doamna. Doamna Velica. Aşa cum se cuvine unei femei de voievod"

Era o femeie, nepoată de voievod, amantă de voievod, căsătorită cu un italian din anturajul unui alt voievod.

"Ah, Fabio. săracul. N-am divorţat de el, dar nici nu mai conta. Mihai a avut grijă să fiu doar a lui. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi spionii care îl urmăreau la orice pas pe iubitul meu"

Există această relatare din 15 martie 1600, când un agent al imperiului austriac.

Transmitea o amplă analiză asupra intenţiilor lui Mihai Viteazul. Românul şi-a luat amantă, pe Velica, şi i-a interzis soţului legitim să mai aibă de-a face cu soţia sa.

Că şi-a păstrat-o exclusiv pentru sine şi că se afişează cu ea la curte, ca şi cum ar fi o doamnă.

Din moment ce s-a afişat la Alba Iulia alături de Mihai Viteazul, probabil era şi o femeie dornică să participe la viaţa publică şi, probabil, o femeie care iubea puterea.

"Recunosc, sunt vinovată! Iubesc puterea şi iubesc oamenii puternici! Vă rog, aruncaţi-mă în temniţă.Cum ar fi trebuit să fiu? Umilă şi supusă? Mihai avea deja o femeie care era aşa. Stanca"

"Când Mihai a devenit conducătorul României Mari, Stanca a devenit o stâncă, o femeie de piatră. Ştia că eu sunt noua doamnă a inimii lui"

Imediat după ce Mihai fusese izgonit, Doamna Stanca l-a blestemat. A auzit-o toată lumea. "Pleacă! Pentru mine tu nu mai exişti, nici măcar în amintirea mea! Blestemată fie ziua în care te-am întâlnit"

După o viaţă trăită în fărădelege, Mihai va ajunge la pieire.

Doamna Stanca se simţea în pericol, se simţea că o să aibă parte de o soartă destul de tristă, să fie arestată. Soţul fiind fugar.

"Mihai s-a întors, dar a fost trădat şi... Dar viaţa merge înainte! Să nu lăsăm trecutul să strice viitoare prietenii. Cum ar fi o prietenie frumoasă cu următorul voievod"

În ianuarie, 1601, o găsim la Târgovişte unde a făcut o donaţie către o mănăstire.

Era în relaţii bune cu noul voievod, dacă acesta îi întăreşte un act de donaţie din moşie, către mănăstire.

"Asta nu înseamnă că l-am trădat pe Mihai. Dar ce era să fac? Până la urmă, nu eram soţia lui să-i fiu alături la bine şi la rău. Oricum, am rămas în amintirea ţării doar ca o figură controversată într-un tablou. Unii spun că e fiica lui acolo. Eu cred că sunt chiar eu, cu iubitul meu, împreună la Alba Iulia. O dragoste mare într-o Românie mare"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » SPECIAL! Amante celebre: Velica i-a cucerit inima lui Mihai Viteazul