Antena Meniu Search
x

Specialiștii OMS, noi detalii despre infectările cu noul coronavirus: "Încărcarea secțiilor de Terapie Intensivă pune probleme foarte serioase"

Cu o explozie a infectărilor cu noul coronavirus în ultimele trei zile, dar şi în contextul unor previziuni negative pentru întreaga Europă, o întrebare este tot mai prezentă. Va face faţă sistemul sanitar şi aşa greu încercat? Specialiştii spun că situaţia va deveni delicată când 80% din paturile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate.

de Redactia Observator

la 18.09.2020, 19:48

Vezi și
  • România a avut, din nou, peste 1.500 de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore.
  • A fost inaugurat Spitalul modular de la Iași.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Sfârşitul perioadei de concedii a marcat şi apariţia unui nou val de infectări cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 1.527 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19, după ce miercuri s-a atins vârful de 1.713 cazuri, iar joi au fost 1.679. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Odată cu terminarea vacanţelor, începutul lunii septembrie a dus la intensificarea activităţilor, implicit a diverselor interacţiuni între persoane, persoane care au venit din vacanţă, probabil că aveau infecţie, forme uşoare sau asimptomatice, multe dintre ele. 

Perspectivele sunt alarmante peste tot în lume. 

Mike Ryan, Organizația Mondială a Sănătății: Dacă presupunem că virusul se răspândeşte la 60, 70% din populaţia lumii, asta înseamnă unu din 200 de oameni de pe această planetă. Aşa că din această perspectivă, gândiţi-vă ce şanse aveţi să câştigaţi la loterie!

De altfel, autorităţile au modificat tabloul simptomelor care trebuie să alarmeze medicii. 

Persoanele care au greţuri, dureri de cap şi slăbiciune vor fi considerate suspecte. Iar dacă rămân brusc fără miros sau gust, doctorii vor trage concluzia, cel mai probabil, că sunt infectate cu SARS-CoV-2. 

Astăzi, 447 de bolnavi erau internaţi la terapie intensivă. Unele secţii sunt pline, iar pacienţii sunt transferaţi acolo unde se găseşte un ventilator liber. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: O încărcare a secţiilor de Terapie Intensivă de 80% şi, repet, încărcarea se referă la pacienţii cu noul coronavirus, începe să pună probleme foarte serioase pentru că acest procent nu este distribuit în mod uniform.

Soluţia este creşterea numărului de paturi. Cu o întârziere de jumătate de an, abia astăzi a fost deschis Spitalul modular de la Iaşi. Are 256 de paturi, dintre care 103 pentru ATI. 

La Bucureşti, bolnavii trec prin momente dificile. De patru zile, secția de Terapie intensivă a Spitalului Sfânta Maria a fost închisă pentru noi internări, după ce o infirmieră s-ar fi infectat cu noul coronavirus în afara spitalului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Specialiștii OMS, noi detalii despre infectările cu noul coronavirus: "Încărcarea secțiilor de Terapie Intensivă pune probleme foarte serioase"