Antena Meniu Search
x

Statutul Poliţistului, în dezbatere: Amenda mai mare pentru refuzul de legitimare, închisoare pentru jignirea agenţilor

Statutul Poliţistului ar putea aduce amenzi mai mari şi pedepse cu închisoarea celor care ignoră cerinţele agenţilor, arată proiectul de lege în dezbatere.

Ministerul Afacerilor Interne organizează o dezbatere publică pe proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care ar putea aduce amenzi mai mari şi pedepse cu închisoarea celor care ignoră cerinţele poliţiştilor.

Una dintre măsurile propuse prevede mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei, iar persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ. Se propune şi pedeapsa cu închisoarea pentru ignorarea avertismentelor poliţiei în cazul faptelor antisociale, precum şi pentru jignirea organelor de urmărire penale şi de ordine publică.

Legislaţia actuală prevede sancţionarea contravenţională, prin amenzi cuprinse între 200 şi 1.500 de lei, însă prin acest proiect de lege se propune ca repetarea faptei sau refuzul de a înceta după ce poliţistul a dat mai multe avertizări sau amenzi să fie infracţiune şi să se pedepsească cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Tot infracţiune ar putea deveni şi împiedicarea poliţistului de a legitima sau a conduce o persoană la sediul poliţiei, fapta fiind pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Sursa: News

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Evenimente » Statutul Poliţistului, în dezbatere: Amenda mai mare pentru refuzul de legitimare, închisoare pentru jignirea agenţilor