Antena Meniu Search
x

Un stejar de 750 de ani din Cojvana ar putea fi ales cel mai frumos copac

Cel mai bătrân copac din România participă la un important concurs de frumuseţe. Există astfel de competiţii chiar şi pentru copaci!

Vezi și

Cel mai bătrân copac din România participă la un important concurs de frumuseţe. Există astfel de competiţii chiar şi pentru copaci! Dar să ştiţi că nu aspectul fizic este cel care i-ar putea aduce marele premiu. Ci povestea de viaţă şi legătura lui cu oamenii. Iar stejarul din Cajvana, vechi de vreo 750 de ani, are ţesute în jurul lui zeci de legende.

Viaţa întregii comunităţi din Cajvana pare să fie construită în jurul stejarului vechi de 750 de ani. Nu există om în sat care să nu fi auzit legendele copacului sau să nu aibă o poveste de spus despre el. 

Martor a nenumărate evenimente istorice, stejarul l-ar fi adăpostit la umbra sa chiar şi pe Ştefan cel Mare.

Asta pentru că, pe vremea când ţara era împânzită de hoardele tătărăşti, domnitorul şi ceea ce mai rămăsese din oastea lui s-au odihnit la umbra stejarului şi au mâncat un caş cât o... vană.

Nimeni nu știe exact vârsta copacului, dar legenda spune că a răsărit prin anii 1200, în urma unei invazii a tătarilor. 

De atunci, au apărut zeci de legende despre falnicul stejar. Unele dintre ele au ajuns şi la urechile copiilor. 

Stejarul din Cajvana concurează acum pentru titlul de cel mai frumos copac din Europa, alături de alţi 12 copaci din ţări precum Portugalia, Rusia, Spania sau Marea Britanie. 

Prima ediţie a competiţiei, din 2011, a fost câştigată de un copac din România: un tei vechi de peste 500 de ani, dintr-o comună din Harghita. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Un stejar de 750 de ani din Cojvana ar putea fi ales cel mai frumos copac