Antena Meniu Search
x

Texas, 1947 : cea mai puternica explozie din istoria Statelor Unite ale Americii

Muncitorii din Grandcamp abia terminasera de incarcat un lot de azotat sulfuric in momentul in care o nava a sarit in aer. Explozia s-a auzit de la 240 de kilometri distanta. Au fost 581 de morti, 3.500 de raniti si pagube in valoare de 150 de milioane de dolari

Era o dupa-amiaza dintr-o zi obisnuita. Muncitorii de pe Grandcamp abia terminasera de incarcat vasul cu un lot de fertilizator de nitrat de amoniu, un produs ce fusese folosit de americani in cel de-al Doilea Razboi Mondial ca explozibil.

La doar cateva minute, unul dintre ei a simtit miros de fum, dar nu a mai fost timp de nimic altceva. Cateva secunde mai tarziu s-a produs explozia, iar nava a sarit in aer, luand viata a 581 de persoane. Cel mai mare numar de victime din istoria Statelor Unite ale Americii la un astfel de accident, la care s-au adaugat 3.500 de raniti si pierderi in valoare de 150 de milioane de dolari.

Deflagratia s-a auzit de la 240 de kilometri distanta, iar locuitorii din satele din apropiere au crezut ca a fost, de fapt, un cutremur puternic.

“Au zburat sute de tone de azotat sulfuric, aruncand bucati de metal la mile departare. Au fost spulberate doua vase mai mici, dar si alte barci de diferite marimi. Cu alte cuvinte, toate docurile si birourile de-a lungul marii s-au transformat in ruine. 500 de masini din zona portului au fost distruse”, scria atunci ABC.

Printre victime erau persoane care locuiau la bordul unei nave-depozit si alti 234 de muncitori care se aflau in interiorul unei instalatii de substante chimice.

Rafinariile de petrol din apropiere au fost si ele afectate de explozie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Texas, 1947 : cea mai puternica explozie din istoria Statelor Unite ale Americii