Antena Meniu Search
x

Toma Caragiu ar fi împlinit astăzi 89 de ani. O viață cu dorințe neîmplinite

Pe 21 august 1925 se naşte, într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu), în Grecia, un mare actor al României: Toma Caragiu.

 Pe 21 august 1925 se naşte, într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu), în Grecia, un mare actor al României: Toma Caragiu. Familia sa se mută apoi la Ploieşti, unde copilăreşte marele actor. Aici, Toma este elev în clasa a opta la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”.

La 1 mai 1948 se angajează ca membru al corpului artistic al Teatrului Național. Obține diploma de absolvire a IATC în 1949, la vârsta de 24 de ani.

Se căsătorește în 1952 cu o colegă de teatru, Maria Bondar (alintată „Bebe”), dar căsnicia nu este dintre cele mai fericite. Divorțul are loc în 1962, nu înainte de adoptarea unei fetițe de 3 ani, viitoarea Maria (Doina) Caragiu.

“Tata a fost întotdeauna un iubitor al sexului frumos, iar femeile alergau după el, mai ales după ce a devenit cunoscut. Şi atunci, a înşelat-o pe mama cât a putut. Mama n-a putut suporta decât vreo 12 ani. S-a îmbolnăvit de nervi, nu mai putea să doarmă şi a divorţat de el. Tata s-a recăsătorit, cu Elena Bichman, după două săptămâni. A primit ce a meritat, căci noua soţie i-a făcut ce-i făcuse şi el mamei", a declarat Maria Caragiu.

În 1963 are loc căsătoria cu Elena Bichman (n. 1937, București), tot actriță, aflată și ea la a doua căsnicie, după divorțul de actorul și dramaturgul Paul Ioachim.[1] Se pare că nici această căsnicie nu a fost dintre cele mai fericite, posibil datorită temperamentului mai aventuros al actriței.

A avut şi câteva dorinte neîmplinite. Rolul pe care ar fi vrut să-l joace şi n-a mai apucat: „Othelo” din piesa cu acelaşi nume de Shakespeare. O altă dorinţă neîmplinită: să joace într-un spectacol de circ.

Actorul a murit, în mod tragic, sub darâmăturile blocului din Bucureşti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, împreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. . Imobilul a fost distrus de cutremur până la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II), dar cei doi au fost surprinși încercând să fugă pe scări și prinși între dărâmături.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Toma Caragiu ar fi împlinit astăzi 89 de ani. O viață cu dorințe neîmplinite