Antena Meniu Search
x

Tradiţii în a doua zi de Paşte

În a doua zi de Paște, tradiţia spune că fetele sunt stropite cu parfum. Obiceiul a fost preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş.

Vezi și

 Se spune că fetele trbuie udate că să fie frumoase, să dea naştere unor copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Nu se foloseşte orice fel de apă pentru a avea efect. Tradiţia spune că se foloseşte apă de izvor neîncepută.

În unele sate băieţii trebuie să întrebe părinţii fetelor dacă primesc cu udatul, spunând: „Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi daţi voie să o stropesc?”.

În cea de-a doua zi de Paşte, tinerii căsătoriţi în ultimul an trebuie să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la masă în curtea bisericii din localitate, aşteptând ca rudele şi prietenii să le aducă diverse cadouri utile pentru gospodărie.

De asemenea, în această zi creştinii ortodocşi, împreună cu preotul şi lăutarii merg în cimitirul comunei pentru a cinsti memoria rudelor decedate. La fiecare mormânt, lăutarii cântă o horă sau o sârbă, melodia preferată în timpul vieţii de cel trecut la viaţa veşnică.

foto: dcnews.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Tradiţii în a doua zi de Paşte