Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tronul monarhilor României, expus la Palatul Regal din Bucureşti. Ziua de 10 mai, triplă semnificaţie pentru istoria ţării

Tronul monarhilor României a fost expus pentru prima dată după şapte decenii în vechiul Palat Regal din Capitală. Oameni de toate vârstele, monarhişti sau simpli curioşi, au venit să îl vadă şi să comemoreze ziua de 10 mai. Şi porţile castelului de la Săvârşin sunt deschise vizitatorilor.

de Redactia Observator

la 10.05.2021 , 20:39

De dimineaţă, copii, părinţi şi bunici s-au aşezat la coadă în faţa Palatului Regal, că să vadă pe viu o parte a istoriei: tronul regelui Carol I al României.

Localnic: Sunt monarhist în primul rând. Din respect pentru familia regală și în primul rând pentru faptul că tronul revine la locul lui de drept după 76 de ani.

Tronul de la Muzeul de Artă a României a fost amplasat pe estrada de trei trepte, exact așa cum era poziţionat pe vremea monarhului.

Vezi și

Călin Stegerean, director MNAR: Este realizat din lemn aurit din bronz și cu încrustații din pietre semiprețioase. La un moment dat se vehicula ideea că a fost împrumutat studiourilor Buftea, că ar fi ars într-un incendiu, dar iată că e un destin Regal și atunci după cum vedem tronul îl avem azi aici.

Tronul va rămâne la Muzeul Național de Artă timp de 3 luni, apoi se va întoarce acasă, la Golești.

Iustin Dejanu, director Muzeul Goleşti: Este un tron pe care au stat toți regii României: și Carol I, și Ferdinand și Carol al Doilea și Mihai.

Regele Mihai (arhivă): Cea mai frumoasă coroana regală este încrederea și dragostea românilor iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.

La 155 de ani de la încoronarea principelui Carol de Hohenzzolern-Sigmaringen că domn al România, principesa Margareta, Custodele Coroanei, împreuna cu Principele Radu şi Alteţa Sa Regală Pricipesa Sofia, au transmis La mulți ani de Ziua regalității de la Domeniul Săvârşîn.

Principesa Margareta: Bine ați venit la Castelul Săvârșîn! Suntem astăzi împreună de 10 mai, zi de sărbătoare națională. Aducem omagiu tuturor celor care au scris paginile României Moderne, de 155 de ani încoace.

Acum 20 de ani, Regele Mihai se întorcea la Castelul din Săvârşîn după 53 de ani de absenţă. Astăzi, domeniul a fost deschis pentru publicul larg.

Principesa Margareta: Exemplul lor de răbdare, iubire, bunătate și înțelegere este prețios astăzi. Mai ales pentru tânăra generație de români. Inaugurăm astăzi deschiderea Satului Regal și a parcului pentru public. În fiecare an, vizitatorii sunt bineveniți aici, din primăvară până în toamnă.

Ziua de 10 mai are triplă semnificaţie pentru istoria României

Ziua de 10 mai are mai multe semnificaţii aparte pentru români şi anume: începutul domniei lui Carol I, când a intrat în Bucureşti că domnitor al Ţărilor Române, independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

În fiecare an, la Palatul Elisabeta, familia regală deschidea larg porţile pentru sute de români care veneau din toată ţară la sărbătoarea naţională. Anul acesta, însă, pandemia a anulat orice plan pentru tradiţionalul Garden Party.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Tronul monarhilor României, expus la Palatul Regal din Bucureşti. Ziua de 10 mai, triplă semnificaţie pentru istoria ţării