Antena Meniu Search
x

TRUPE AMERICANE la graniţa cu Rusia: "Brigada de Fier" a ajuns în Polonia. Cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele decenii continuă (VIDEO)

Mii de soldaţi americani au sosit, sâmbătă, în Polonia, în cadrul unei operaţiuni fără precedent în ultimele decenii în vederea consolidării flancului de est al NATO în faţa Rusiei.

Mii de soldaţi americani au sosit, sâmbătă, în Polonia, în cadrul unei operaţiuni fără precedent în ultimele decenii în vederea consolidării flancului de est al NATO în faţa Rusiei.

Salutând sosirea soldaților ''celei mai bune și celei mai puternice armate din lume'', într-o ceremonie de primire oficială desfășurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său ''pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii''. 

Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), "Brigada de fier", compusă din 3.500 de soldați și blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfășurată prin rotație în alte șase țări membre ale NATO - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Misiunea sa se înscrie în operațiunea "Atlantic Resolve", decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014.

În discursurile șefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James și ale generalilor americani și polonezi prezenți sâmbătă la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potențiale amenințări.

În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia și Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010 în care au murit președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, și alți zeci de înalți oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina și de "agresiuni cibernetice și politice" contra țărilor baltice. 

Săptămâna trecută, tancuri, obuziere şi sute de vehicule de luptă americane au ajuns în portul german Bremerhaven, iar în urmă cu două zile au luat drumul Europei de Est, ajungând în Polonia.

Este vorba despre cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele câteva decenii.

Aproximativ 3.500 de militari din cadrul celei de-a 4-a Divizii de Infanterie de la Fort Carson, în Colorado, urmează să sosească - împreună cu echipament care include 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă de Bradley - în următoarele două săptămâni.

"O ameninţare la adresa Rusiei"

Reacţia Kremlinului la această mobilizare nu a întârziat să apară. 

Rusia consideră această acţiune o măsură agresivă la frontierele sale, a declarat într-o conferinţă de presă telefonică Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Această acţiune ”ne ameninţă interesele şi securitatea”, a declarat Peskov pentru BBC.

”O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la frontierele noastre din Europa”, a spus el. ”Nici măcar nu este o ţară europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Statele Unite.

Adjunctul ministrului rus de externe Aleksei Mecikov a catalogat această mobilizare de trupe ”un factor de destabilizare a securităţii Europei”.

Un subsecretar de stat polonez pentru Apărare, Tomasz Szatkowski, a subliniat că această mobilizare este necesară din cauza ”exerciţiilor ample” pe care Rusia le efectuează lângă frontiera poloneză şi a ”acţiunilor agresive în vecinătatea noastră - mă refer la Ucraina şi la anexarea ilegală a Crimeei”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » TRUPE AMERICANE la graniţa cu Rusia: "Brigada de Fier" a ajuns în Polonia. Cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele decenii continuă (VIDEO)