Antena Meniu Search
x

Tudorel Toader EXPLICĂ într-o altă lumină DECIZIA legată de Kovesi şi Augustin Lazăr!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns, în această dimineaţă, criticilor potrivit cărora trebuia să delege un procuror pentru verificarea procurorului general Augustin Toader şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţinând că a acţionat în limitele legii. "Nu m-am uitat aseară la televizor absolut deloc. Nu ştiu care sunt criticile, dar vă asigur că sunt proceduri diferite, iar eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale. La revedere!", a declarat Tudorel Toader, înainte de şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al DNA, de procurorul-şef al DIICOT ori de ministrul Justiţiei. Conform alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate. Ieri, Tudorel Toader a făcut publice concluziile în urma analizei activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, declanșată după decizia CCR care a constatat că Direcția Națională Anticorupție și-a depășit atribuțiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13. El a declarat că nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a lui Lazăr și Kovesi, precizând că a realizat evaluarea șefilor Ministerului Public și DNA "personal" și "fără presiune sau ingerință" de la nimeni străin de Ministerul Justiției. "Eu, personal, am realizat evaluarea. Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință, fără niciun fel de sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiției, străin de mine. Nu am verificat soluții din dosare pentru că nici nu ar fi fost posibil, procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soarta unei cauze penale", a spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns, în această dimineaţă, criticilor potrivit cărora trebuia să delege un procuror pentru verificarea procurorului general Augustin Toader şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţinând că a acţionat în limitele legii.

"Nu m-am uitat aseară la televizor absolut deloc. Nu ştiu care sunt criticile, dar vă asigur că sunt proceduri diferite, iar eu mi-am exercitat competenţele mele legale şi constituţionale. La revedere!", a declarat Tudorel Toader, înainte de şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al DNA, de procurorul-şef al DIICOT ori de ministrul Justiţiei.

Conform alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.

Pe acelaşi subiect

Ieri, Tudorel Toader a făcut publice concluziile în urma analizei activității procurorului general Augustin Lazăr și a șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, declanșată după decizia CCR care a constatat că Direcția Națională Anticorupție și-a depășit atribuțiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13.

El a declarat că nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a lui Lazăr și Kovesi, precizând că a realizat evaluarea șefilor Ministerului Public și DNA "personal" și "fără presiune sau ingerință" de la nimeni străin de Ministerul Justiției.

"Eu, personal, am realizat evaluarea. Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință, fără niciun fel de sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiției, străin de mine. Nu am verificat soluții din dosare pentru că nici nu ar fi fost posibil, procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soarta unei cauze penale", a spus Toader.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Tudorel Toader EXPLICĂ într-o altă lumină DECIZIA legată de Kovesi şi Augustin Lazăr!