Antena Meniu Search
x

Salvamontiştii au ajuns la locul tragediei şi urmează să coboare cu trupurile celor doi copii morţi. MĂRTURII CUTREMURĂTOARE din Retezat (VIDEO)

O echipă de 18 salvatori montani şi 5 jandarmi au ajuns la locul tragediei şi urmează să recupereze trupurile celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi.

O echipă de 18 salvatori montani şi 5 jandarmi au ajuns la locul tragediei şi urmează să recupereze trupurile celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi.

Potrivit şefului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, salvatorii montani urmează să ajungă la baza muntelui în maxim şase ore. 

"E un traseu îngreunat de zăpadă şi viscolul care s-a pornit în această dimineaţă. Estimăm că în 5 - 6 ore să ajungă la baza muntelui", a mai spus şeful Salvamont Hunedoara.

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE din Retezat

Autorităţile au reconstituit împrejurările care au provocat tragedia petrecută ieri, apropiere de vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, alpinişti profesionişti, Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), şi-au pierdut viaţa fiind surprinşi de o avalanşă.

Alerta a fost dată la ora 14:25, printr-un un apel la 112, în care se anunţa un accident în zona montană, în Munţii Retezat. 

Cele şapte de 7 persoane, dintre care trei copii şi patru adulţi, au fost surprinse de o avalanşă în zona Vf. Peleaga. Grupul plecase spre creastă, însă înaintea sa un alt grup numeros de turişti, însoţiţi de ghizi, urcase pe acelaşi traseu de la cabana Genţiana, ambele fără să ţină cont de avertizările cu privire la riscul producerii unor avalanşe.

Cele două grupuri s-au întâlnit pe traseu, în drum spre creastă, însă, la un moment dat, cele şapte persoane, între care şi Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, au decis să o ia pe altă rută. 

"Ne-am întâlnit undeva în Şeaua Berbecilor. Iarna, pe munte, se merge pe linia cea mai înaltă a crestei, pentru a nu fi luaţi de avalanşă. Noi am luat traseul pe creastă, iar ei s-au desprins şi au laut-o pe traseul de vară, care avea o expunere foarte mare, era foarte abrupt, zăpada era foarte mare, de un metru jumătate în unele locuri.

În timp ce noi ne deplasam, eram aproape ajunşi pe vârful Peleaga, am auzit ţipete de ajutor din partea unei femei. În acel moment, am pus tot grupul la adăpost şi am organizat salvarea lor", a declarat unul dintre ghizii care a însoţit grupul mai numeros. 

Au format o echipă de trei persoane şi au coborât spre răniţi.

Pentru Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi era însă prea târziu. Cei doi copii fuseseră deja ucişi de avalanşă.  

"La un moment dat auzeam strigătele, dar nu-i vedeam. Am coborât şi am văzut cinci persoane în picioare şi două persoane întinse, decedate. Erau răniţi, erau debusolaţi total şi nu aveau simţul orientării, nu mai ştiau unde sunt şi pe unde să o ia.

Părinţii constataseră decesul copiilor, erau conştienţi şi nu au vrut să îi lase acolo. Au vrut să îi cărăm pe copii, ceea ce era imposibil.

Erau debusolaţi. La un moment dat, însă, au început să coopereze şi am plecat de acolo. Eram hotărâţi să îi scoatem de acolo ", povesteşte un alt salvator.

Pe drum, grupul s-a întâlnit cu echipele de la Salvamont, care urcau spre zona respectivă. Toţi au fost preluaţi şi coborâţi în siguranţă la refugiul Genţiana, iar de acolo, cei cinci, au fost preluaţi şi coborâţi la punctul Cârnic, unde se aflau restul mijloacelor de intervenţie. 

De acolo, răniţii au fost preluaţi de echipajele medicale şi transportaţi la spitale. 

Pentru o imagine completă, citiţi şi:

DOSAR PENAL pentru ucidere din culpă în cazul tragediei din Retezat! Şef Salvamont Hunedoara: I-am avertizat pe părinţi să nu plece

AVALANŞĂ UCIGAŞĂ în Retezat! Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, aduși de pe munte în această dimineaţă (VIDEO)

PRIMELE IMAGINI cu supravieţuitorii avalanşei din RETEZAT. Un martor a povestit CUM AU MURIT Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi 

MAREA DRAGOSTE A UCIS-O! Una dintre victimele avalanşei din Retezat este DOR GETA POPESCU, copilul minune al alpinismului românesc

Sfâșietor! Ultimul mesaj postat de alpinista Dor Geta Popescu pe Facebook, înainte de avalanșa ucigașă. Tânăra nu împlinise încă 14 ani

DESTIN TRAGIC! Erik Gulacsi, a doua victimă a avalanşei din Retezat, avea 12 ANI. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu

CUTREMURĂTOR! Ultimul interviu cu DOR GETA POPESCU. A râs tot timpul şi a vorbit despre visele ei

REACŢIE virulentă a şefului Salvamont Hunedoara, după moartea celor doi adolescenţi în Retezat: "Ei înşişi au declanşat avalanşa"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Salvamontiştii au ajuns la locul tragediei şi urmează să coboare cu trupurile celor doi copii morţi. MĂRTURII CUTREMURĂTOARE din Retezat (VIDEO)