Antena Meniu Search
x

Ultima vrăjitoare din Europa a ars pe rug în România, în 1752! Momentul dramatic a fost repus în scenă la Târgu Mureş

Ultima vrăjitoare din Europa a fost arsă pe rug la Târgu Mureş. Se întâmpla în 1752, însă momentul dramatic a fost repus în scenă în curtea Uniunii Artiştilor.

Vezi și

Ultima vrăjitoare din Europa a fost arsă pe rug la Târgu Mureş. Se întâmpla în 1752, însă momentul dramatic a fost repus în scenă chiar în curtea Uniunii Artiştilor, care, pe acea vreme, era prefectura oraşului, locul unde de fapt s-a luat decizia arderii pe rug a femeii, fostă moaşă comunală.

Artiştii din Târgu Mureş au rememorat istoria întunecată, petrecută în urmă cu mai bine de 250 de ani. 

Mana Bucur, organizator:

Ultima vrajitoare a fost condamnata aici in aceasta curte unde functiona prefectura veche, a fost arsă pe malul muresului.

Se întâmpla pe 28 aprilie 1752, şi era ultima vrăjitoare din Europa arsă pe rug. O chema Barbala Farkas şi era, de fapt, moaşă.

Mana Bucur, organizator:

Tot ce era legat de intemperii, de fenomenele meteo, moliile, ciume, trebuiau gasiti raspunzatori. Si erau gasite moasele sau femeile sarace care preparau leacuri naturale. 

Hunyadi Maria, creatoarea vrajitoarei:

Această vrajitoarea se numeste Bori si are un cocos bolnav, cu o viroza HN1 si pt acest fapt cocoşul trebuie ars. Iar Bori a spus ca singurul ei prieten este cocosul si nu il lasa sa fie ars, mai bine alege si ea alege moartea prin ardere. Asta este povestea lui Bori. 

Se spunea despre ea că ştia sexul copiilor înainte ca aceştia să vină pe lume şi că folosea leacuri ciudate pentru a-i vindeca pe nou-născuţi. Iar martori rău-voitori au susţinut că au văzut-o intrând noaptea în casele oamenilor pe horn sau pe gaura cheii pentru a fura pruncii. 

Mana Bucur, organizator:

În 1990 sau 1991, urmasii ei au redeschis proces si au reabilitat-o. 

Moaşa a pierit în flăcări şi tot din foc s-au născut poveştile despre ea, care nu s-au stins nici zi. 

Organizatorii evenimentului speră ca municipalitatea să treacă locul execuţiei pe lista obiectivelor turistice.

Mana Bucur, organizator:

Noi ne am legat de aceasta tema absolut simbolică, nu are legatura cu Halloween-ul.

Bori a fost cea de-a 78-a persoană arsă pe rug. Şi pentru celelelte s-a organizat un ritual. Arderile pe rug au început în 1749. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ultima vrăjitoare din Europa a ars pe rug în România, în 1752! Momentul dramatic a fost repus în scenă la Târgu Mureş