Antena Meniu Search
x

Ultimele pregătiri pentru aniversarea debarcării Aliaţilor în Normandia

În Franţa se fac ultimele pregătiri pentru aniversarea debarcării Aliaţilor în Normandia, la 6 iunie 1944, care a dat o lovitură decisivă Germaniei naziste.

Vezi și

 În Franţa se fac ultimele pregătiri pentru aniversarea debarcării Aliaţilor în Normandia, la 6 iunie 1944, care a dat o lovitură decisivă Germaniei naziste.

19 şefi de stat şi de guvern se vor aduna pe plajele debarcării pentru a-i omagia pe eroii luptelor de acum 70 de ani şi pe ultimii veterani, încă în viaţă, ai acelor sângeroase bătălii.

Orăşelele din preajma celor cinci plaje ale debarcării din Normandia par, astăzi, nişte destinaţii de vacanţă cât se poate de paşnice. Dar, în iunie 1944, aici s-a dezlănţuit infernul, după ce soldaţii americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au făcut primii paşi pe pământ francez.

Peste 9.000 de militari aliaţi şi-au dat viaţa pe plajele însângerate, pentru eliberarea Europei. Câteva sute de veterani au traversat, acum, din nou, Canalul Mânecii, pentru a omagia memoria camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Barack Obama, Vladimir Putin, membri ai familiei regale britanice şi, bineînţeles, François Hollande vor fi prezenţi la ceremoniile memoriale. Preşedintele francez a cerut ca, anul acesta, comemorarea să se concentreze pe victimele militare şi mai ales civile. Se estimează că 20.000 de civili francezi au murit în timpul luptelor din Normandia iar unele oraşe au fost distruse în proporţie de 75 la sută.

Manifestări comemorative au loc şi în alte ţări, inclusiv în Germania, sub semnul reconcilierii dintre foştii adversari. La o bază aeriană americană, doi aviatori veterani au regăsit avionul, restaurat cu grijă, pe care au zburat în zilele debarcării.

Iar la New York, cu o zi înaintea aniversării vor fi vândute la licitaţie sute de piese istorice din al doilea război mondial. Între acestea, drapelul uneia din navele americane de desant care au adus soldaţi şi blindate pe plajele din Normandia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Ultimele pregătiri pentru aniversarea debarcării Aliaţilor în Normandia