Antena Meniu Search
x

Un nou SCANDAL pentru Florian Coldea. Generalul SRI, vizat pentru a doua oară de o anchetă internă

Florian Coldea, proaspăt suspendat din funcţia de prim-adjunct al SRI, este vizat pentru a doua oară de o anchetă internă a SRI, după dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Florian Coldea, proaspăt suspendat din funcţia de prim-adjunct al SRI, este vizat pentru a doua oară de o anchetă internă a SRI, după dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Primul scandal în care Coldea a fost implicat şi care a determinat începerea unei anchete interne a SRI a fost cel provocat în 2007 de acuzaţiile lui Mircea Geoană, pe atunci lider PSD, potrivit cărora prim-adjunctul SRI ar fi solicitat informaţii referitoare la judecătorii CCR Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru.

Liderul social-democrat a susţinut că astfel ar fi fost influenţată decizia Curţii Constituţionale, care avizase negativ propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

În aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a respins propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, liderul PSD Mircea Geoană a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecători ai Curţii. Geoană a prezentat două note despre care a afirmat că sunt scrise de Florian Coldea, referitoare la dosarele a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu. Florian Coldea a negat acuzaţiile, argumentând că este vorba despre note de birou, de uz intern. 

Şi atunci a fost declanşată o anchetă internă şi au avut loc şi audieri în Comisia parlamentară de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigaţiei şi apoi repus în funcţie.

Directorul SRI George Maior a declarat, însă, că rezultatele preliminare ale anchetei interne în SRI arată că nu a fost vorba de poliţie politică, iar Traian Băsescu "nu a cerut nimic serviciului", însă este vorba despre "o scurgere de informaţii" către PSD, care poate afecta credibilitatea serviciului. El a apreciat atunci că Florian Coldea a dat dovadă de neglijenţă în serviciu.

Acum în vârstă de 45 de ani, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Numele său a fost vehiculat în contextul demersurilor vizând eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, iar numirea sa în funcţie a avut loc la puţin timp de la repatrierea acestora.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Numele lui Florian Coldea a fost invocat în repetate rânduri de către Elena Udrea, dar şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, însă declaraţiile omului de afaceri Sebastian Ghiţă au fost cele care au determinat cea de-a doua anchetă în cazul său, la zece ani după prima.

Într-un interviu acordat Hotnews, în 30 ianuarie 2015, Elena Udrea afirma că a depus la DNA un denunţ impotriva lui Florian Coldea, pe care îl acuza că  i-a cerut lui Dorin Cocop sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă pentru susţinerea România TV. Ea a acuzat şi implicarea lui Coldea în numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA.

La acel moment, purtătorul de cuvânt al SRI Sorin Sava a declarat că nu se va pronumţa asupra afirmaţiilor unor persoane urmărite penal, adăugând: "Nu pot să nu remarc faptul că aceste acuzaţii defăimătoare la adresa SRI şi a reprezentanţilor acestuia apar în contextul intensificării luptei anticorupţie, activitate la care SRI are o contributie majora şi decisivă şi pe care, alături de alte instituţii abilitate, o va desfăşura în continuare, în limitele şi competenţele legii, cu hotărâre, în tot ceea ce va face".

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu vorbeşte despre Florian Coldea într-o înregistrare făcută publică de Sebastian Ghiţă. El spune că are înregistrări "cu toţi", Coldea, doamna Kovesi, Bogdan şi conchide: "Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii!". În urma difuzării acestor înregistrări, Parchetul ICCJ a deschis un dosar penal.

Cel care a vorbit cel mai mult în ultima vreme despre Florian Coldea şi despre relaţia cu el este Sebastian Ghiţă, dispărut de trei săptămâni şi pe al cărui nume a fos emis mandat internaţionale de arestare.

Ghiţă a relatat despre prietenia de familie de şapte ani cu Coldea, despre discuţii avute cu acesta la casa de vacanţă de la Cheia, unde l-a avut oaspete, prezentând şi o imagine în care ar apărea prim-adjunctul SRI. Tot Ghiţă a povestit despre implicarea lui Florian Coldea în numirea lui Kovesi la DNA, susţinând că aceasta a fost numită în urma unui şantaj exercitat asupra fostului premier Victor Ponta. Miercuri seară, Ghiţă a relatat despre concedii petrecute cu Coldea, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi Vasile Dâncu. Sebastian Ghiţă a prezentat şi o fotografie în care a susţinut că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland. 

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Un nou SCANDAL pentru Florian Coldea. Generalul SRI, vizat pentru a doua oară de o anchetă internă