Antena Meniu Search
x

PERICOL CARE IA AMPLOARE: Unul din doi consumatori a testat etnobotanicele în timpul şcolii!

Mai periculoase decât drogurile clasice, şi fără leac, ierburile otrăvitoare sau etnobotanicele fac ravagii printre elevi şi studenţi. Unul din doi consumatori a testat substanţele psihoactive în timpul şcolii. Îngrijorătoare sunt şi concluziile specialiştilor.

Vezi și

Mai periculoase decât drogurile clasice, şi fără leac, ierburile otrăvitoare sau etnobotanicele fac ravagii printre elevi şi studenţi. Unul din doi consumatori a testat substanţele psihoactive în timpul şcolii. Îngrijorătoare sunt şi concluziile specialiştilor.

-Vai, săracul!

-Cum te cheamă pe tine? 

-Mai ştie, săracul, cum îl cheamă?

Pe acelaşi subiect

-Suspiciunea de diagnostic a fost ingestie de substanţe de abuz de tip etnobotanic.

-I-a venit rău...

-A căzut cu capul de bordura.

-Nu, vă spun, i-a venit rău, nu a căzut cu capul de bordură, era jos.

În capcana prafurilor devastatoare a căzut şi acest tânăr din Iaşi. Inconştient, a fost preluat de salvare si dus de urgenţă la spital, pentru a doua oară într-o săptămână. 

-Aceeaşi stare de agitaţie, stare lipotimica, iniţial, în prespital.

Iar preţul plătit de consumatori este, de multe ori, chiar viaţa. Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog arată că anul trecut 21 de oameni au murit din cauza etnobotanicelor, iar alţi 15 şi-au găsit sfârşitul indirect ca urmare a consumului de droguri.

Lupta se duce şi în laboratoare. Noi şi noi substanţe psihoactive apar peste noapte. 

-Substanţele active sunt tot timpul altele,se mai adaugă un clor, un flor, un metil, un etil. Este o problemă la nivel european, toată lumea se confruntă cu aceste noi substanţe psihoactive.

-Odată analizate în acest aparat, probele sunt ulterior interpretate într-o bază de date, conectată la cea europeană. În total, în acest laborator au fost identificate anul trecut 16 noi substanţe psihoactive pe piaţa din România.

-Acestea duc la apariţia dependenţei fizice mult mai rapid decât drogurile clasice. În cazul consumului de etnobotanice, după un consum de scurtă durată, persoanele respective chiar au decedat.

O treime din consumatorii de etnobotanice din România nu au un loc de munca, mai arată studiile. Totuşi, în proporţie de 47 la sută din piaţa de consum din România este dominată de tinerii de până în 25 de ani. 

-Altfel spus, unul din doi consumatori testează pentru prima oară substanţele psihoactive în timpul şcolii sau facultăţii.

Peste patru mii cinci sute de dosare pentru trafic de droguri au fost soluţionate de procurorii DIICOT în 2016, cu 25% mai mult fata de anul precedent. 

-A crescut exponenţial consumul substanţelor psihoactive, sau aşa cum le numesc unii, etnobotanice.

De pe piaţa din România au fost retrase pe parcursul anului trecut aproape 6 tone de droguri. Cea mai mare captură de după revoluţie, 2,5 tone de cocaină, a fost confiscată în Portul Constanţa. Pe piaţa neagră drogurile valorau peste o jumătate de miliard de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » PERICOL CARE IA AMPLOARE: Unul din doi consumatori a testat etnobotanicele în timpul şcolii!