Antena Meniu Search
x

Video Urmează o iarnă crâncenă pentru bucureşteni: facturile vor creşte şi cu 85%. Reacţia lui Nicuşor Dan: "Nu se pot face minuni"

Facturile la iarnă, un mister. Noiembrie bate la uşă şi bucureştenii nu ştiu cât vor plăti pentru căldură. Singura certitudine este că facturile vor fi mai mari. Între timp, Nicuşor Dan promite de îngheaţă apele.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.10.2021, 19:41

Vezi și

Sunt aproape 600.000 de familii care habar n-au cât o să plătească de luna viitoare pentru căldură şi apă caldă. Fost olimpic la matematică, primarul general se fereşte de cifre. Iar promisiuni face doar pe termen lung. "Nu se pot face minuni într-un timp scurt, sper că în doi-trei ani o să fie mult mai bine", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Ce ştim până acum este doar preţul de producţie facturat de Elcen. Gigacaloria costă acum 245 de lei, luna viitoare va creşte la 391 de lei, iar în ianuarie va scădea uşor, la 345 de lei, datorită reducerii TVA. La acest preţ se adaugă transportul şi distribuţia, însă Termonergetica păstrează secretul. Nu ascunde însă că şi aici vor fi scumpiri. "A crescut preţul materialelor de construcţii, preţul metalului, ţevilor. Din păcate, au fost creşteri pe întreg lanţul", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica.

Creştere cu 85% a preţului gigacaloriei

Potrivit surselor Observator, preţul va creşte cu 85%, de la 262 de lei în octombrie, la 488 de lei în noiembrie şi 431 de lei în ianuarie, cu TVA redus. Rezultă un cost total al gigacaloriei de 507 lei în octombrie, 880 lei în noiembrie şi 776 lei în ianuarie. Aici intervine Primăria Capitalei, care în prezent plăteşte două treimi din preţ. "În momentul ăsta plătim 950 milioane şi putem să plătim încă 100-200 de milioane in plus", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Insuficient. Primăria trebuie să dubleze subvenţia pentru ca bucureştenii să plătească tariful de anul trecut. Dacă nivelul subvenţiei rămâne neschimbat, facturile vor exploda. Gigacaloria va creşte de la 164 de lei în octombrie, la 537 de lei luna viitoare şi 433 de lei în ianuarie. Un scenariu de groază pentru cei care trăiesc în blocuri racordate la sistemul centralizat. Nicuşor Dan vrea să ceară ajutor şi Guvernului pentru subvenţionarea apei calde şi căldurii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Urmează o iarnă crâncenă pentru bucureşteni: facturile vor creşte şi cu 85%. Reacţia lui Nicuşor Dan: "Nu se pot face minuni"