Antena Meniu Search
x

Video Vacanţa în Grecia a intrat la apă. Sute de români şi-au scurtat vacanţele şi s-au grăbit spre casă, din cauza noilor reguli

Grecia e de astăzi pe lista galbenă, iar asta dă peste cap vacanţele românilor. Mulţi şi-au scurtat concediile cu câteva zile pentru a nu fi obligaţi să se testeze sau să stea în carantină. Nici măcar cei vaccinaţi nu răsuflă uşuraţi dacă au copii peste trei ani. Agenţiile de turism cer autorităţilor să schimbe regulilele şi să accepte reîntoarcerea acasă cu teste rapide.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 18.07.2021, 19:23

Vezi și

Sute de români şi-au scurtat vacanţele în Grecia şi s-au grăbit spre casă, din cauza noilor reguli. Începând de azi noapte, toţi cei care se întorc în ţară şi nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni trebuie să stea în carantină. "În principiu, ăsta e motivul pentru care am plecat mai devreme. Facem continuarea aici în România", spune unul dintre românii care au fost nevoiţi să-şi scurteze sejurul.

Şi copiii stau în carantină. "Noi avem vaccin dar copilul nu are şi intră în carantină. Am stat o săptămână în Grecia", spune un alt turist. Pentru copiii de până în 3 ani nu există obligativitatea de a sta în carantină sau de a face un test RT PCR. În schimb, cei care au între 3 şi 16 ani trebuie obligatoriu să prezinte un test negativ la intrarea în ţară dacă vor să scape de carantină.

Cum Grecia a intrat pe lista galbenă de pe o zi pe alta, au fost români care au avut noroc de mica înţelegere la vamă. "Noi avem, adulţii, vaccinurile făcute. Dar, unul dintre copii care are peste 12 ani, o să îşi facă acasă testul. Am dat o declaraţie pe propria răspundere că, în primele 24 ore, după ce ajungem acasă, o să ne facem testul", a declarat un turist. "Sunt foarte multe locaţii izolate unde ajung turişti fie cu autocarul, fie cu avionul şi nu au suficientă mobilitate şi nu reuşesc să găsească centre de testare. Dar, cea mai gravă problemă pe care o avem este cea a copiilor, a minorilor sub 12 ani, care deşi sunt exceptaţi de la testare, în majoritatea statelor europene, în România nu se întâmplă acest lucru", a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.

Testele rapide nu sunt luate în considerare. Reprezentanţii agenţiilor de turism din România propun modelul grecesc. "Test antigen, care se poate face într-un timp foarte scurt, în multe locuri, rezultatul apare într-un timp foarte scurt, costul e mai mic. Şi, în acelaşi timp, coroborat cu testarea aleatorie la frontiera de intrare în România chiar dacă eşti vaccinat, chiar dacă eşti testat", a mai declarat Dumitru Luca. Tot de astăzi, şi românii care se întorc din Spania, Portugalia şi Olanda intră în carantină dacă nu sunt vaccinaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Vacanţa în Grecia a intrat la apă. Sute de români şi-au scurtat vacanţele şi s-au grăbit spre casă, din cauza noilor reguli