Veniturile Rusiei din petrol şi gaze au explodat în 2024. Cât a cheltuit Putin pe războiul din Ucraina
După 3 ani de război și cele mai draconice sancțiuni impuse vreodată unei ţări, veniturile din petrol şi gaze ale Rusiei au crescut în 2024 la 11 trilioane de ruble, adică aproape suficient pentru a acoperi cheltuielile militare ale Moscovei.
Veniturile Rusiei din petrol au crescut cu aproape o treime în 2024, adică cel mai mare nivel din 2018 încoace, stimulate de prețurile mai mari la țiței şi de modul în care s-a adaptat economia la sancțiunile occidentale, relatează Bloomberg.
Veniturile din petrol și gaze au crescut cu peste 26% în 2024
Încasările către bugetul de stat aferente petrolului au crescut la 9,19 trilioane de ruble (adică 89,4 miliarde de dolari) în 2024, față de 7,04 trilioane de ruble în 2023, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe datele publicate luni de ministerul de finanțe de la Moscova. Veniturile din țiței și produse rafinate au reprezentat 83% din veniturile obţinute din petrol și gaze, care au ajuns împreună la 11,13 trilioane de ruble anul trecut (108 miliarde de dolari).
Veniturile din vânzările de petrol și gaze au crescut practic cu peste 26% în 2024. În ultimul deceniu, acestea au fost cea mai importantă sursă de cash pentru Kremlin, reprezentând aproximativ între 33% şi 50% din veniturile totale ale bugetului federal.
- Daniel, un român din Italia, a fost găsit mort într-o râpă. Bărbatul fusese dat dispărut cu câteva zile în...
- Cât costă chiria în Beverly Hills după ce casele din Los Angeles au fost mistuite de flăcări. Localnicii se...
- Rușii au atacat azi noapte cu rachete centrul Kievului și Zaporojie. Sunt patru morți și mai mulți răniți
- TikTok avertizează că va deveni inaccesibilă în SUA de duminică, dacă Guvernul nu oferă asigurări companiilor...
- Ceremonia de învestire a lui Trump va avea loc în interiorul Capitoliului, pentru prima dată în 40 de ani. Cine...
Creșterea veniturilor din petrol este justificată de prețurile mai mari la țițeiul Ural, cel mai important amestec de export al Rusiei. După invadarea Ucrainei şi impunerea de sancţiuni occidentale, Rusia a vândut țițeiul Ural cu discount, uneori şi cu 20 dolari pe baril, faţă de cotaţia țițeiului Brent (petrolul european). Dar treptat reducerea oferită de Moscova cumpărătorilor asiatici s-a micşorat, chiar și pe fondul plafonului de preț impus de statele G7 în 2023.
Moscova s-a adaptat la aceste restricții, inclusiv la interdicția impusă de UE importurilor de petrol rusesc, folosind celebra "flotă din umbră" cu sute de petroliere și redirecționând petrolul către clienți din Asia.
Prețul mediu al țițeiului Ural, utilizat pentru calcularea taxelor, a fost în 2024 de 67,6 dolari pe baril, cu aproape 10% peste cel din 2023 când G7 a impus un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril. Sancţiunea a limitat accesul petrolului rusesc la pieţele din Occident, a afectat transportul maritim și asigurările și a împins în jos preţul ţiţeiului Ural, sub 50 de dolari pe baril în primele luni ale anului.
Un alt factor priveşte cursul de schimb al rublei care a fost în medie de aproximativ 91,37 per dolar în 2024, o depreciere cu 10% față de anul precedent, contribuind la creșterea veniturilor bugetare în moneda locală.
Încasările din petrol ale bugetului rus ar fi fost mai mari anul trecut dacă nu ar fi fost afectate de subvențiile acordate de stat rafinăriilor ruseşti. Guvernul a plătit 1,82 trilioane de ruble producătorilor de combustibil pentru piaţa internă de motorină și benzină, potrivit Ministerului de Finanțe. Plățile compensează parțial rafinăriile care vând combustibil în Rusia sub preţul din străinătate.
Cât cheltuieşte Putin pe războiul din Ucraina
Susţinătorii Ucrainei au făcut presiuni pentru un plafon de preț mai mic impus petrolului rusesc, de la 60 de dolari, în prezent, la 30 de dolari pe baril, şi aşa peste costul de producție din Rusia, care este în medie de 15 dolari pe baril, potrivit energyandcleanair.org.
Nu este clar care au fost exact cheltuielile militare ale Rusiei în 2023 şi 2024, dar datele publicate arată că Moscova a cheltuit oricum peste bugetul planificat. Reuters a estimat că Moscova a cheltuit cu războiul din Ucraina peste 100 de miliarde de dolari în 2023 iar SIPRI a evaluat cheltuieli şi de 140 de miliarde de dolari în 2024.
O analiză a grupului Jamestown a stabilit bugetul militar al Rusiei pentru 2024, fără securitate, servicii speciale, poliţie, la 135,2 miliarde de dolari, după recalculări bugetare şi suplimentări. Potrivit bugetului adoptat recent, Rusia va cheltui în 2025 pentru război peste 130 de miliarde de dolari, adică 41% din întregul buget al țării, mai mult decât educația, sănătatea, economia și politica socială luate la un loc.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează