Antena Meniu Search
x

Video Viaţa ca la ţară în cel mai mare oraş din România. Localnicii se simt însă tot ca pe vreama lui Ion Creangă

Nu e nici Bucureşti, nici Cluj sau Timişoara. Cel mai mare oraş din România este Broşteni din judeţul Suceava. Ca întindere, căci acoperă aproape 600 de kilometri pătraţi, cât cele trei centre urbane la un loc. Localnicii se simt însă orăşeni doar când plătesc taxe şi impozite. În rest, Broşteni a rămas tot un sat ca în poveştile lui Ion Creangă: locul unde nu se ruşinează lupul şi ursul să se arate ziua în amiaza mare.

de Redactia Observator

la 23.08.2021, 08:38

Vezi și

Sunt şapte ani de când Broşteni, fostă localitate minieră, a crezut că vede luminiţa de la capătul tunelului. În 2014, a fost declarat în mod oficial oraş. Şi nu orice fel de oraş, ci a urcat direct în topul celor mai întinse aşezări urbane, asta deşi numără doar 5 mii şi ceva de locuitori.

"Suntem un oraş într-adevăr cel mai mare, dar să ştiţi că şi problemele sunt pe măsură. Avantajele, pe de-o parte suntem oraş şi atât. Iar pe cealaltă parte taxe şi impozite mai mari", a declarat Alexandru Hurjui, primarul oraşul Broşteni. Noul statut mai mult i-a încurcat pe localnici. Pretenţiile au crescut, dar viaţa lor şi oportunităţile au rămas la fel.

Viaţa în cel mai mare oraş a rămas tot ca la ţară. O ştie cel mai bine Dumitru, care nu are aere de orăşean că nu stă la bloc, ci la 1.100 de metri altitudine, pe vârful Bâtca Neagră. Tot în oraşul Broșteni. Aici e cu totul altă lume. "Acum am muls vacile. Numai fac focul, pun cazanul pe foc şi zer în el şi încep activitatea la urdă. Fac urda", a declarat Dumitru Tărâţă, cioban.

Iar farmecul locului, îi readuce pe alţii definitiv acasă. Şi cu planuri mari. "Am venit cu gândul de a face ceva ce nu este în zonă: turism, agrement, concert, festivale", a declarat Dorel Deneş, om de afaceri. În Broşteni, sunt 60 de asistaţi sociali, iar cei mai mulţi dintre cei care au un loc de muncă lucrează fie în exploatarea lemnului, fie sunt angajaţi la stat. Cu toţii visează la ziua când oraşul va fi nu doar cel mai întins din România, ci şi cel mai vizitat. Pentru că zona este superbă, primarul pregăteşte deja transformarea Broşteniului din oraş în staţiune turistică de renume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Viaţa ca la ţară în cel mai mare oraş din România. Localnicii se simt însă tot ca pe vreama lui Ion Creangă