Antena Meniu Search
x

Vrea 'fiecare centimetru pătrat din teritoriul' Siriei, eliberat! Aşa sună ultima declaraţie a preşedintelui Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat hotărât să elibereze 'fiecare centimetru pătrat din teritoriul' ţării sale, susţinând că are 'legitimitatea' şi 'sprijinul popular' pentru a atinge aceste obiective.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat hotărât să elibereze 'fiecare centimetru pătrat din teritoriul' ţării sale, susţinând că are 'legitimitatea' şi 'sprijinul popular' pentru a atinge aceste obiective.

'Avem legitimitatea să eliberăm orice zonă controlată de terorişti, indiferent cum se numesc. Indiferent dacă se numesc Statul Islamic sau Al-Nusra (ramura siriană a Al-Qaida - n.r.) sau se declară moderaţi sau chiar Căşti Albastre (salvatori civili - n.r.), nu avem de-a face cu nume', a spus preşedintele sirian la postul privat de radio RTL.

Damascul califică drept 'terorişti' toţi opozanţii regimului.

În acest interviu, acordat de asemenea şi postului de radio France Info şi postului de televiziune LCP, preşedintele sirian a afirmat că regimul său este 'pe calea victoriei', după recucerirea Alepului, al doilea oraş sirian, unde regimul a preluat în întregime controlul, după luni de asediu şi bombardamente, scrie Agerpres.

'Avem ca misiune constituţională eliberarea fiecărui centimetru pătrat din teritoriul sirian. Este indiscutabil', a declarat Al-Assad.

Întrebat despre crimele de război de care este acuzat regimul de la Damasc (torturarea prizonierilor, lansarea de butoaie cu explozibil asupra civililor, bombardarea de spitale), preşedintele sirian a răspuns: 'Dacă am fi făcut astfel de lucruri, nu am mai fi avut sprijin, nu aş mai fi preşedinte, guvernul nu ar mai fi în funcţie. Am putut rezista în acest război pentru că avem sprijinul popular. Şi nu poţi avea sprijin popular dacă îţi ucizi propriii cetăţeni. Prin urmare, această poveste nu ţine'.

Pe de altă parte, el a mai declarat că guvernul său este dispus să negocieze în legătură cu 'orice' în cadrul discuţiilor de pace propuse a avea loc în Kazahstan, însă nu este clar deocamdată cine va reprezenta opoziţia şi nu a fost stabilită încă nicio dată, potrivit Reuters.

Al-Assad a spus totodată că acordul de pace intermediat de Turcia şi Rusia, cel mai puternic aliat al său, înainte de negocieri este încălcat şi că rolul armatei este să recupereze zona din apropiere de Damasc unde insurgenţii controlează principala sursă de alimentare cu apă a capitalei.

Întrebat de asemenea dacă guvernul este dispus să discute poziţia sa ca preşedinte, Al-Assad a declarat: 'Da, dar poziţia mea este legată de Constituţie'. 'Dacă vor să discute acest punct, trebuie să discute Constituţia', a precizat el.

Al-Assad a subliniat că orice chestiune constituţională trebuie supusă unui referendum şi că poporul sirian este cel care îşi alege preşedintele.

Pornit de la o revoltă populară în martie 2011, reprimată în sânge, conflictul din Siria s-a militarizat şi internaţionalizat rapid şi a făcut peste 310.000 de morţi în aproape şase ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Vrea 'fiecare centimetru pătrat din teritoriul' Siriei, eliberat! Aşa sună ultima declaraţie a preşedintelui Bashar al-Assad