Vremea extremă a făcut ravagii în ţară. Ploile torențiale au inundat strâzile din oraşe

Publicat: 04.06.2018, 19:15.
Actualizat: 04.06.2018, 20:26

Vara a început în forţă cu un episod de caniculă, urmat de unul cu fenomene extreme. Vremea s-a stricat în toată ţara. Temperaturile au scăzut brusc. Iar ploile torenţiale au inundat oraşele. În unele zone, a plouat în câteva minute cât pentru întreaga lună. Pe munte au fost peisaje ca de iarnă.

Vara a început în forţă cu un episod de caniculă, urmat de unul cu fenomene extreme. Vremea s-a stricat în toată ţara. Temperaturile au scăzut brusc. Iar ploile torenţiale au inundat oraşele. În unele zone, a plouat în câteva minute cât pentru întreaga lună. Sus, pe munte, au fost peisaje ca de iarnă, cu drumuri acoperite de grindină.

Ploaia torenţială a inundat Braşovul. Pe drumuri s-a circulat cu greu. Iar în urmă, au rămas tone de noroi şi pietriş.

De vină pentru mizerie n-ar fi doar ploaia, ci şi nişte lucrări făcute fără autorizaţie. Apa "a spălat" şantierul unui cartier rezidenţial şi a adus tot molozul pe străzile oraşului. Poliţia locală a făcut plângere atât proprietarului, cât şi executantului lucrării.

După ploaie, şi oraşul Arad s-a transformat într-o mare baltă. Apa ajungea până la glezne. Iar "curăţenie" s-a făcut doar cu ajutorul pompelor.

Pe o ploaie torenţială ca aceasta, două maşini s-au zdrobit pe o şosea din Prahova, lângă localitatea Măgurele. O învăţătoare de 40 de ani a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un alt autoturism. S-a stins şi ea, şi alţi doi oameni din maşina lovită. Printre ei şi un copil de 14 ani.

În staţiunea Rânca, din cer a căzut gheaţă. Grindina a acoperit drumurile, ca-n toiul iernii. De fapt, nicăieri în ţară, temperaturile n-au mai fost unele de început de vară. <INTRA HARTA> De ieri şi până azi, au scăzut cu mai mult de 10 grade. Meteorologii avertizează că vor mai fi oscilaţii de acest fel în luna iunie. O lună, în general, deosebit de caldă.

OANA PĂDURARU, meteorolog:
Vom avea, cel puţin, pe partea de Sud a teritoriului, valori de 30, 32 de grade, ceea ce am înregistrat în zilele precedente au fost valori cu 4, 5 grade mai mult. Sunt mari chiar şi pentru luna iulie.

După câteva zile caniculare, ploaia a răcorit şi Capitala. Cei care nu au plecat de acasă pregătiţi cu umbrele, şi-au găsit cu greu adăpost pe stradă.

Şi judeţele Constanţa şi Tulcea au fost sub cod portocaliu mai bine de o oră. În Galaţi, în schimb, a plouat şi cu zâmbete printre localnici. Pe furtună, iarba din oraş era udată.

Vremea rea face probleme şi în restul Europei. Sunt inundaţii şi în Franţa şi Marea Britanie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.