Video

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum s-ar fi produs tragedia din Neamţ. Un martor lansează o ipoteză tulburătoare

De Corina Matlinschi.
Publicat: 16.11.2020, 20:45.
Actualizat: 16.11.2020, 22:27

Durerea rudelor are un vag ecou: la 48 de ore de la tragedie managerul spitalului din Piatra Neamţ a anunţat că se retrage din funcţie. O demisie anunţată de azi - pentru mâine.

Reporterii Observator au stat de vorbă cu unul din martorii-cheie ai tragediei care lansează o ipoteză şoc: medicii şi asistentele îşi dezinfectau combinezonele de unică folosinţă şi de asta costumele au luat foc ca o torţă.

Angajat spital: "Flacăra era mică şi când s-o aprins el a ars tot ca o torţă. Fata a venit aici arsă, s-a dezbrăcat aici la mine, asistenta. Doctorul s-a dus să îl stingă şi s-a aprins. Şi s-a învârtit, s-a învârtit, s-a învârtit, s-a învârtit şi când a fugit a aprins tot salonul, el. Fugea. S-a speriat".

Unul din angajaţii spitalului a fost martorul scenelor de groază: a văzut pacienţi, asistente şi doctori în flăcări.

Reporter: "Şi doctorul a vrut să stingă?"

Angajat: "Da. O vrut să scoată bolnavii... Ce să scoţi bolnavii? O vrut să stingă flacăra."

Angajatul spitalului a făcut pentru Observator o altă dezvăluire şoc: medicii şi-ar fi dezinfectat combinezoanele de unică folosinţă pentru că nu aveau destule.

Angajat: "S-a mai dat şi cu dezinfectant. Se dezinfectează, nu se schimbă de combinezoane. Şi dezinfectantul ăsta e tot cu alcool. S-o aprins el. Combinezoanele astea sunt din hârtie".

Secţia de terapie intensivă avea două saloane despărţite de zona verde - de siguranţă, de un perete. În total 16 paturi, câte 8 în fiecare salon. Fiecare pat are câte un injectomat, un aparat care asigură încontinuu tratamentul pacientului. Unul din aceste aparate medicale, din primul salon, ar fi luat foc. Fumul gros s-a extins însă şi în al doilea salon.

Angajat: "Cum i-au înghesuit pe toţi la 2 ca să dea drumul la seţia de neurochirugie şi s-a suprasolicitat".

Specialiştii Insemex au ridicat aparatura medicală arsă pentru a stabili dacă a fost defecţiune sau sistemul electric a fost supraîncărcat pe măsură ce spitalul a adăugat tot mai multe paturi pentru pacienţii cu covid în stare gravă

Șef ATI Neamț: "Instalația de oxigen? Aceeași care a fost întotdeauna. Nu am facut nimic în plus la etajul 2. La etajul 3 am suplimentat ca acolo nu erau surse".

Dumitru Mardare, electrician: "Prizele erau noi, schimbate anul trecut, dar că anterior au tot făcut probleme și ăștia de la Petroșani au ridicat acum probe cu bucăți de perete cu tot cu instalație electrică, că un ștecher se uzează dacă e tot scos mereu din priză, că bolnavii de la ATI se tot mișcă, ies alea din priză."

Toţi cei opt bolnavi dintr-un salon au murit arşi de vii. Alţi doi pacienţi din salonul vecin si au pierdut viața după ce alimentarea cu oxigen a fost oprită.

Angajat spital: "A ars şi după-aia când a ars priza. Prizele astea sunt curent, aer, oxigen. Şi când mi-a ars mie priza mea de oxigen. Oxigenul şi-a făcut treaba, ştii? L-am oprit imediat, dar... L-am oprit cu riscul... I-am lăsat şi pe ceilalţi fără aer, toţi care erau intubaţi şi ceilalţi!"

Cine e vinovat pentru moartea a 10 oameni nevinovaţi? Este întrebarea la care aşteaptă răspunsul o ţară.

Între timp, managerul spitalulul, al optulea în ultimul an, şi a anunţat demisia. Conducea spitalul de o lună.

"Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze - pacienții. Demisia nu este un abandon", a scris directorul pe facebook.

După ce a împărţit vina cu toţi cetăţenii, ministrul Sănătăţii şi-a nuanţat declaraţia

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Toți ar trebui să ne simțim vinovați, dintre miniștrii care am fost, pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească."

Ludovic Orban: "Întotdeauna există vinovați individual pentru fiecare nerealizare".

Seara trecută procurorii au făcut percheziții în Spitalului din Piatra Neamț și au ridicat acte şi aparatură.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Tragedia din ”TIR-ul morții” de la Spitalul „Victor Babeș” s-ar fi produs dintr-o eroare umană. Principalii suspecți, audiați la Serviciul Omoruri
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro