Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum s-ar fi produs tragedia din Neamţ. Un martor lansează o ipoteză tulburătoare

Durerea rudelor are un vag ecou: la 48 de ore de la tragedie managerul spitalului din Piatra Neamţ a anunţat că se retrage din funcţie. O demisie anunţată de azi - pentru mâine.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 16.11.2020, 22:27

Vezi și
  • Un angajat al spitalului spune că medicii şi-ar fi dezinfectat combinezoanele de unică folosinţă pentru că nu aveau destule.
  • Cele mai importante știri, la Observator 19.

Reporterii Observator au stat de vorbă cu unul din martorii-cheie ai tragediei care lansează o ipoteză şoc: medicii şi asistentele îşi dezinfectau combinezonele de unică folosinţă şi de asta costumele au luat foc ca o torţă.

Angajat spital: "Flacăra era mică şi când s-o aprins el a ars tot ca o torţă. Fata a venit aici arsă, s-a dezbrăcat aici la mine, asistenta. Doctorul s-a dus să îl stingă şi s-a aprins. Şi s-a învârtit, s-a învârtit, s-a învârtit, s-a învârtit şi când a fugit a aprins tot salonul, el. Fugea. S-a speriat".

Unul din angajaţii spitalului a fost martorul scenelor de groază: a văzut pacienţi, asistente şi doctori în flăcări.

Reporter: "Şi doctorul a vrut să stingă?"

Angajat: "Da. O vrut să scoată bolnavii... Ce să scoţi bolnavii? O vrut să stingă flacăra."  

Angajatul spitalului a făcut pentru Observator o altă dezvăluire şoc: medicii şi-ar fi dezinfectat combinezoanele de unică folosinţă pentru că nu aveau destule.

Angajat: "S-a mai dat şi cu dezinfectant. Se dezinfectează, nu se schimbă de combinezoane. Şi dezinfectantul ăsta e tot cu alcool. S-o aprins el. Combinezoanele astea sunt din hârtie".

Secţia de terapie intensivă avea două saloane despărţite de zona verde - de siguranţă, de un perete. În total 16 paturi, câte 8 în fiecare salon. Fiecare pat are câte un injectomat, un aparat care asigură încontinuu tratamentul pacientului. Unul din aceste aparate medicale, din primul salon, ar fi  luat foc. Fumul gros s-a extins însă şi în al doilea salon.

Angajat: "Cum i-au înghesuit pe toţi la 2 ca să dea drumul la seţia de neurochirugie şi s-a suprasolicitat".

Specialiştii Insemex au ridicat aparatura medicală arsă pentru a stabili dacă a fost defecţiune sau sistemul electric a fost supraîncărcat pe măsură ce spitalul a adăugat tot mai multe paturi pentru pacienţii cu covid în stare gravă

Șef ATI Neamț: "Instalația de oxigen? Aceeași care a fost întotdeauna. Nu am facut nimic în plus la etajul 2. La etajul 3 am suplimentat ca acolo nu erau surse".

Dumitru Mardare, electrician: "Prizele erau noi, schimbate anul trecut, dar că anterior au tot făcut probleme și ăștia de la Petroșani au ridicat acum probe cu bucăți de perete cu tot cu instalație electrică, că un ștecher se uzează dacă e tot scos mereu din priză, că bolnavii de la ATI se tot mișcă, ies alea din priză."

Toţi cei opt bolnavi dintr-un salon au murit arşi de vii. Alţi doi pacienţi din salonul vecin si au pierdut viața după ce alimentarea cu oxigen a fost oprită.

Angajat spital: "A ars şi după-aia când a ars priza. Prizele astea sunt curent, aer, oxigen. Şi când mi-a ars mie priza mea de oxigen. Oxigenul şi-a făcut treaba, ştii? L-am oprit imediat, dar... L-am oprit cu riscul... I-am lăsat şi pe ceilalţi fără aer, toţi care erau intubaţi şi ceilalţi!"

Cine e vinovat pentru moartea a 10 oameni nevinovaţi? Este întrebarea la care aşteaptă răspunsul o ţară.

Între timp, managerul spitalulul, al optulea în ultimul an, şi a anunţat demisia. Conducea spitalul de o lună.

"Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze - pacienții. Demisia nu este un abandon", a scris directorul pe facebook.

După ce a împărţit vina cu toţi cetăţenii, ministrul Sănătăţii şi-a nuanţat declaraţia

Nelu Tătaruministrul Sănătății: "Toți ar trebui să ne simțim vinovați, dintre miniștrii care am fost, pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească."

Ludovic Orban: "Întotdeauna există vinovați individual pentru fiecare nerealizare".

Seara trecută procurorii au făcut percheziții în Spitalului din Piatra Neamț și au ridicat acte şi aparatură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Cum s-ar fi produs tragedia din Neamţ. Un martor lansează o ipoteză tulburătoare