Antena Meniu Search
x

Video Zeci de kilograme de mac, retrase de urgenţă din unele magazine. Seminţele depăşeau cu mult limita admisă de opiu

Zeci de kilograme de seminţe de mac cu prea mult opiu au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri din Alba. Inspectorii sanitar-veterinari au fost cei care au descoperit că seminţele depăşeau cu mult limita maximă admisă de alcaloizi de opiu -  o substanţă care în anumite concentraţii are efect narcotic. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.02.2024, 13:37

Vezi și

Totul a venit în urma unor controale pe care DSP Alba le-a efectuat pe parcursul lunii trecute, dar şi în urma notificărilor primite în sistemul de alertă rapidă pentru alimente. Astfel, s-a descoperit că pe rafturile unui lanţ de magazine din judeţ se comercializează mac ambalat în pungi care nu e inofensiv din punct de vedere al conţinutului, mai exact cantitatea de opiu pe care o conţinea era mult prea mare faţă de limita legală.

Efectele consumului de substanţe opioide

74 de kg de seminţe de mac au fost retrase de la vânzare din magazinele respective şi autorităţile urmează să stabilească unde exact s-a greşit astfel încât produsele au ajuns pe rafturi. Opiul care se extrage din mac are proprietăţi narcotice fiind folosit ca somnifer, calmant şi analgezic, dar şi ca stupefiant. Cei care cultivă sau prelucrează macul au nevoie de autorizaţie din parte direcţilor agricole pentru că procedura este supusă unor reglementări.

Anul trecut, în cea mai mare acţiune de control, au fost retrase din depozite peste 10.000 de kg de mac aduse din ţări europene, dar care nu respecta cantitatea maximă de opiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Zeci de kilograme de mac, retrase de urgenţă din unele magazine. Seminţele depăşeau cu mult limita admisă de opiu