Antena Meniu Search
x

Ziua Donatorului, celebrată în avans de medicii de la Centrul de Transfuzii din Ploieşti

Sângele continuă să fie marfă rară în spitalele din România, cu atât mai mult acum, în pandemie, când numărul donatorilor a scăzut drastic.

de Redactia Observator

la 12.06.2020, 17:10

Vezi și
  • La finalul fiecărei donări, oamenii au primit daruri.
  • Medicii au celebrat astfel în avans Ziua Donatorului de Sânge.

Ca să recupereze pierderea ultimelor aproape trei luni, medicii de la Centrul de Transfuzii din Ploieşti au sărbătorit în avans Ziua Donatorului. Şi nu mică le-a fost mirarea când au văzut câţi oameni au răspuns prezent la apelul lor. Pentru gestul lor donatorii au fost recompensaţi.

Florin Munteanu: Nu se ştie niciodată când vei avea tu nevoie, trebuie să conştientizăm că din păcate, ne ducem doar când noi ori cineva drag al nostru are nevoie de sânge.

Este semnalul de alarmă pe care îl trage un donator cu tradiţie. Florin Munteanu vine la Centrul de Transfuzii din Ploieşti de ani întregi. Are una dintre cele mai rare grupe de sânge, AB negativ, iar până acum, a donat de peste 100 de ori. Astăzi, gestul lui a fost recompensat.

La finalul fiecărei donări, oamenii au primit daruri. Medicii au celebrat astfel în avans Ziua Donatorului de Sânge, care va avea loc duminică. Şi doctorii au avut parte, la rândul lor, de o surpriză plăcută.

Chemarea reprezentanţilor Centrului de Transfuzii de la Ploieşti a fost ascultată de foarte multe persoane, peste 100 de oameni au venit să doneze doar în primele ore ale dimineţii şi asta pentru că Centrul de la Ploieşti este unul important, având în vedere vecinătatea cu DN1.

Şi Ionuţ Mihalcea a răspuns apelului venit din partea medicilor. Prima pungă cu sânge a donat-o în urmă cu mai bine de un deceniu.

Ionuţ Mihalcea, donator: O fac din plăcere şi pentru sănătatea mea, în acelaşi timp. Pot să trimit şi un mesaj către alte persoane: Să vină să doneze!

La fel ne îndeamnă şi medicii, cu atât mai mult cu cât aproape trei luni, donatorii au ajuns mai rar la spital. Iar asta înseamnă şi că nevoia de sânge este şi mai mare acum.

Dr. Georgeta Handanu- Dire. Centru Transfuzii: În general, sângele trebuie să aştepte pacientul, nu pacientul sângele. Un pacient care are nevoie de două pungi cu sânge, va primi o singură pungă cu sânge. Acel pacient s ar putea să fie amânat de la un tratament oncolog sau intervenţie chirugicală.

La Centrul de Transfuzii din Ploieşti vin aproape 100 de donatori pe zi. Nu este însă o regulă. Ieri, de abia dacă au ajuns 35. Cele mai noi date arată că, la nivel naţional, nici 2 la sută dintre români nu donează regulat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ziua Donatorului, celebrată în avans de medicii de la Centrul de Transfuzii din Ploieşti