Antena Meniu Search
x

Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august

Este zi de sărbătoare, Ziua Limbii Române. Româna vorbită de aproape 30 de milioane de oameni de pe mapamond predată în peste 40 de şcoli din lume.

de Redactia Observator

la 31.08.2020, 14:41

Vezi și
  • Sărbătoarea Limbii Române a fost instituită prin lege în 2013.
  • Este celebrată anual la 31 august. 

De la 1 ianuarie 2007 româna este una din limbile oficiale la nivelul Uniunii Europene. În plus, este unul dintre graiurile în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos.

De ziua limbii române, ambasadorul ţării noastre la Paris ne-a făcut tuturor un cadou inedit. A strâns mărturii rostite în română de la mai mulţi diplomaţi străini care şi-au reprezentat ţările şi în România.

Ambasadorul Turkmenistanului în Franţa: Am avut o experienţă foarte frumoasă de a învăţa limba română, am avut profesori care m au ajutat foarte mult, e o limbă frumoasă, şi. pentru mine nu a fost aşa de greu de învăţat.

Diplomatul din Turkmenistan povesteşte că limba română i-a marcat una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii. A învăţat-o când era student în ţara noastră şi a avut din nou nevoie de ea când s-a întors ca ambasador la Bucureşti.

Limba română este apropiată de suflet şi lui Francisco Hernandez, ambasadorul Guatemalei în Franţa. Oficialul recunoaşte că propriii copii cunosc mai bine limba noastră, decât spaniola şi îşi aminteşte cu umor de primul său discurs ţinut în română.

Francisco Gross Hernandez, ambasadorul Guatemalei în Franţa: În 1997 am ajuns cu familia mea la Bucureşti, ca să învăţ limba română ne am mutat la Sibiu, am avut ocazia să dau primul meu mesaj la un public, 100, 120 de persoane şi a fost foarte bine, eu am învăţat mesajul ce trebuie să spun şi cred că pentru mine a fost prima experienţă, prima dintre multele, dar ţin minte că a fost aşa de amuzant că toată lumea râdea când eu spuneam ceva.

Ambasadorul Libanului în Franţa, care a fost şi diplomat în ţara noastră, vorbeşte cu mândrie despre cum a ajutat la prima traducere a unui film libanez în română.

Rami Adwan, aambasadorul Libanului în Franţa: Când eram la post în Bucureşti, în 2007, Festivalul Filmului Francofon se deschidea cu un film libanez, 'Bosta'. Acest film trebuia să fie subtitrat în franceză. Dar noi am reuşit ceva şi mai şi cu tehnicienii şi traducătorii români am tradus filmul în limba română în numai 48 de ore.

Sărbătoarea Limbii Române a fost instituită prin lege în 2013 şi este celebrată anual la 31 august. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august