Antena Meniu Search
x

Video După înghețată, a venit rândul chiftelelor. Două tone care conțineau substanța cancerigenă înterzisă în UE au fost retrase din magazine

Ziua şi alerta alimentară, din cauza unei substanţe cancerigene interzise în Uniunea Europeană. Două tone de chiftele, dar şi mai multe loturi dintr-un sortiment celebru de înghetată, au fost retrase din marile lanţuri de magazine. Autorităţile au descoperit că acestea conţin oxid de etilenă, un dezinfectant extrem de nociv dacă este înghiţit.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 13.09.2021, 10:41

Vezi și

Autorităţile au aflat ieri că în ţară a intrat o cantitate uriaşă de produse alimentare cu substanţe periculoase pentru sănătate. "Am fost notificaţi de un alt stat membru ca într-un lot de chiftele 1,8 tone - aproape 2 tone a ajuns în România", a declarat Mihai Ponea, preşedintele ANSVSA. Consumate în cantităţi mari şi pe termen lung, alimentele care conţin oxid de etilenă pot avea efect cancerigen, spun specialiştii. Pot provoca însă şi afecţiuni cardiovasculare ori pulmonare.

"Expunerea la doze mari şi pe termen lung ar creşte riscul anumitor tipuri de carncer: cancerul de sân, cancer de oase, anumite tipuri de cancer ale sistemului nervos, ale creierului se considera ca orice doză, orice cantitate este periculoasă pentru sănătate", a declarat Cristian Mărgărit, nutriţionist. Tocmai de aceea această substanţă este interzisă în Uniunea Europeană. Însă în state precum Turcia, China sau India, oxidul de etilenă este folosit pentru dezinfectarea unor produse, cum ar fi mirodeniile sau seminţele de tip susan. În ultima vreme, substanţa a fost detectată în produse care folosesc un aditiv alimentar obţinut din arborele de roşcov, numit guma de caruba. Cel mai probabil. aceasta a fost contaminată.

Cele două tone de chiftele au fost puse sub sechestru înainte să fie comercializate. Însă numeroase sortimente de înghetată au ajuns pe rafturile magazinelor iar multe dintre ele au fost cumpărate, înainte ca autorităţile să ia vreo măsură. "În ultima lună în România avem peste 1 milion de îngheţate retrase de pe piață și distruse. Nu mi se pare normal să pună substanţe de genul în îngheţată, mai ales acestea fiind un produs consumat foate de des şi de copii", a mai declarat Mihai Ponea.

Cea mai recentă alertă a fost anunţată ieri şi a vizat nu mai puţin de 10 mii de bucăţi din mai multe sortimente de îngheţată. "Unde se identifică trebuie de îndată retrase produsele de la comercializare. E un produs care înşeală consumatorul", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte Infocons. Clienţii care au cumpărat aceste produse înainte ca autorităţile să decidă retragerea de pe piaţă sunt sfătuiţi fie să le distrugă, fie să le aducă la magazinul de unde le-au achiziţionat. În acest fel îşi vor recupera şi banii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » După înghețată, a venit rândul chiftelelor. Două tone care conțineau substanța cancerigenă înterzisă în UE au fost retrase din magazine