Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Tatălui 2024, sărbătorită în România pe 12 mai şi marcată de Google printr-un doodle special

Ziua Tatălui în România este sărbătorită în acest an în data de 12 mai. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai.

de Redactia Observator

la 11.05.2024 , 17:47

Propunerea legislativă - Legea nr. 319/2009 - pentru instituirea Zilei tatălui şi a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 şi de Camera Deputaţilor la 29 septembrie 2009. A fost promulgată prin Decretul nr. 1468 din 13 octombrie 2009. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 694 din 15 octombrie 2009.

Această zi este dedicată sărbătoririi taților, bunicilor și altor figuri paterne care sunt importante în viața fiecăruia. Este o ocazie perfectă pentru a le arăta acestora apreciere și recunoștință. Google a creat inclusiv un Doodle special pentru a marca momentul special. 

Google

Articolul continuă după reclamă

12 mai - Ziua Tatălui

Prin instituirea marcării acestei zile, este evidenţiat rolul îndeplinit de tată în viaţa copilului său, în familie şi în societate. Marcarea distinctă a Zilei tatălui (în cea de-a doua duminică a lunii mai) şi a Zilei mamei (în prima duminică a lunii mai) ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie şi la construirea societăţii în general, la confirmarea egalităţii în drepturi a celor doi părinţi şi pentru promovarea de modele pozitive în societate.

În sprijinul marcării acestei zile, iniţiativa a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ''preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil'', potrivit www.cdep.ro. Cele două zile, cea dedicată tatălui şi ziua pentru celebrarea mamei, au fost instituite avându-se în vedere şi sărbătorirea la data de 15 mai a Zilei internaţionale a familiilor (marcată sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite).

Ziua Tatălui, sărbătoarea pornită în semn de recunoaştere pentru un veteran de război

Istoria Zilei Tatălui își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în 1910, ca rezultat al inițiativei lui Sonora Smart Dodd. Aceasta a propus instituirea unei zile dedicate taților în semn de recunoaștere pentru tatăl ei, William Jackson Smart, un veteran de război care și-a crescut singur copiii.

Ziua Tatălui a fost recunoscută oficial la nivel național în Statele Unite ale ASmericii după ce președintele Richard Nixon a semnat o lege în 1972.

La nivel internaţional, Ziua tatălui este sărbătorită în date diferite, fără să existe o anume tradiţie conturată în jurul unei zile anume. Ziua tatălui recunoscută oficial diferă de la ţară la ţară.

Când este sărbătorită Ziua Tatălui în alte ţări

În Canada, Marea Britanie şi SUA este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie; în Australia şi Noua Zeelandă - în prima duminică din septembrie; în Brazilia - în cea de-a doua duminică din luna august.

Fiind o sărbătoare marcată relativ recent, tradiţiile privind celebrarea acesteia diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Ziua Tatălui 2024, sărbătorită în România pe 12 mai şi marcată de Google printr-un doodle special