Video Sucurile din supermarket, testate în laborator. Unul dintre ele, pericol major
Băuturile răcoritoare, bombe pe raft. Am dus la analize sucul dulce şi colorat din pahare şi am rămas cu un gust amar. Cele mai multe probe analizate sunt doar apă şi chimicale. Într-un exces de sinceritate, unii producători chiar scriu pe etichetă că sucul lor poate afecta grav copiii. Autorităţile au intrat în alertă. Vezi acum un nou episod din campania "Ce ne puneţi în mâncare".
Când afară e căldură mare imaginile acestea devin şi mai apetisante. Aşa se ajunge ca, într-un an, fiecare român să consume aproape 190 de litri de băuturi cu bule, sucuri din fructe și energizante. Ţara noastră e pe locul 7 în Uniunea Europeană la consumul de băuturi răcoritoare, cu un volum de aproape 4 miliarde de litri pe an.
Ce se ascunde, de fapt, în sucurile de la raft
Având în vedere aceste cifre, era ceva aproape necesar să ducem la analize sucul din pahare. Am umplut coșul cu de toate și am plecat spre laborator. Unde, specialiştii au vrut să afle, în primul rand, ce ne puneți în suc, în afară de apă.
"Sunt foarte multe băuturi răcoritoare care în conținutul lor nu au decât apă și câteva chimicale, de gust, de miros. altele au apă, zahăr și cam atât. În cazul băuturilor fructate, am descoperit faptul că este apă cu zahăr și altceva, aproximativ 0.1% substanţă uscată, 0.1% suc din fructe și alți câțiva aditivi chimici. Nu este apă sub nicio formă, nu trebuie să le consumăm ca pe apă, trebuie să le consumăm mai rar, ca pe orice băutură răcoritoare", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Etichetă cu avertisment pentru copii
Un anume suc ne-a atras însă atenția, și nouă, și specialiştilor.
"Acest produs se prezintă ca fiind un suc, de fapt o băutură răcoritoare, sucul este de obicei din stoarcere directă. Mango și ananas cu semințe de busuioc, dar și cu un aport peste limitele legale de acid sorbic, de conservant, o substanţă chimica limitată legal, şi ca orice chimicală din alimente, nu ne face bine atunci când consumăm peste valorile legale", a continuat specialistul ICA.
Autoritățile au declanșat alerta
Având în vedere pericolul pentru sănătatea celor mici au fost alertate autoritățile.
"S-a inițiat alerta pentru că produsul era împrăștiat la nivel național, și în același timp, inspectorii au fost la magazinul unde aţi făcut dumneavoastră prelevarea. Colegii mei au prelevat din nou probe și, constatând din nou că depăşirea este reală, au dispus neutralizarea acestora", a declarat Ovidiu Zvorişteanu, director DSVSA Bucureşti.
Dar după o săptămână, produsul era tot pe raft.
"Producătorii nu sunt din România și probabil că fac acest lucru pentru ca produsul să aibă la raft o viaţă îndelungată. Să nu se poată dezvolta bacterii, să nu fermenteze în sticlă. Avem o sticlă de sticlă, am avea bombe la raft", subliniază Alexandru Cîrîc, de la institutul ICA.
Un studiu recent al Asociației pentru Consumatori chiar asta arată. Unele sucuri sunt bombe pe raft din cauza îndulcitorilor folosiți în cantităţi prea mari, în procesul de producţie: "Îndulcitorii sintetici regăsiţi în sucurile analizate au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, epilepsie, scleroză multiplă sau diabet".
Specialist: "Conservanții pot duce la boli cronice"
"S-ar putea ca un conservant de-a lungul timpului să ducă la niște lucruri care aduc complicaţii - boli cronice. De multe ori se spune că ajungem la anumite diagnostice fără să știm ce ne-a lovit", a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
Cum nu putem face analize de laborator pentru fiecare pahar cu suc pe care-l bem noi sau copiii noștri, singurul mod prin care putem să ne protejăm este să evităm aceste băuturi foarte colorate.
"Nu trebuie să fim încântați de aspect, trebuie să ne gândim că acel aspect este obţinut cu niște sacrificii chimice. Trebuie să consumăm aceste produse cum pe vremuri se spunea că se consumă carne duminică. La fel de bine putem spune că putem servi o băutură răcoritoare la masa de duminică", a concluzionat directorul ICA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰