Antena Meniu Search
x

1000 de oameni au murit în Spania și Portugalia din cauza caniculei. Mii de pompieri se luptă cu incendiile: ”Nu am mai văzut așa ceva”

Portugalia și Spania au confirmat sute de morți în ultima săptămână din cauza caniculei, relatează France24. Mii de pompierii continuă să lupte pentru a controla incendiile uriașe de vegetație din Spania, Portugalia și Franța, unde zeci de mii de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Autoritățile subliniază că multe dintre incendii au fost provocate, dar că ele sunt agravate de valul intens de căldură.

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 13:51

Canicula şi incendiile pun la pământ Europa. Din Franţa, până în Spania, Portugalia sau chiar Grecia, ţară preferată de foarte mulţi români pentru vacanţele de vară, vegetaţia este mistuită la foc continuu. Hectare întregi ard zi de zi, iar, în unele zone, incendiile ajung la porţile oamenilor,zeci de mii de oameni au fost evacuați în aceste țări. În Portugalia cel puţin 659 de persoane au murit din cauza caniculei în ultima săptămână, a confirmat Ministerul Sănătății. Şi în Spania, cel puțin 360 de persoane au murit din motive legate de temperaturile ridicate, relatează France24.

Decesele cauzate de căldură au crescut vertiginos

În Portugalia, 659 de persoane au murit în ultimele șapte zile, în principal persoane în vârstă. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății în noaptea de sâmbătă, 16 iulie. Ministerul a indicat că vârful, cu 440 de decese, a fost atins joia trecută, 15 iulie, când temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mai multe regiuni și au ajuns la 47 în regiunea Viseu, din centrul țării. Totuși, în acest weekend temperaturile au început să scadă. 

Deși este vară, temperaturile sunt mai ridicate decât de obicei, fenomen pe care oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice. Între timp, Portugalia, Spania și Franța continuă să lupte cu zeci de incendii de vegetație. Autoritățile explică că multe dintre acestea sunt cauzate accidental iar unele chiar sunt provocate intenționat. Sunt favorizate de canicula adusă de o masă de aer cald care a venit din Africa săptămâna trecută. Autoritățile portugheze au anunțat decesul unui pilotul care participa la stingerea incendiilor. Aeronava sa s-a prăbușit vineri, 15 iulie.

Pe acelaşi subiect

Spania a raportat cel puțin 360 de decese din cauza caniculei. Institutul de Sănătate Carlos III a anunțat că 360 de persoane au murit din motive legate de temperaturile ridicate, între 10 iulie -15 iulie. Cifrele pentru weekend nu au fost confirmate oficial, așa că numărul deceselor ar putea fi mai mare. În Madrid, un angajat în salubritate a murit după ce a făcut insolație, autoritățile au luat decizia ca aceștia să poată munci după-amiaza târziu pentru a evita orele cu soare intens. 

Între timp, incendiile continuă să facă ravagii în mai multe ţări europene. În ultimele șapte zile, Spania a fost cuprinsă de un val de căldură cu temperaturi maxime de 45 °C în unele zone precum Extremadura în vest, Sevilla în sud sau Avila în nord-vestul Madridului. Duminică, în aceste zone, termometrul a scăzut la 35-38 de grade Celsius. Este așteptat ca actualul val de căldură să se încheie azi, 18 iulie, dar meteoroloogii avertizează că nu va fi ultimul din această vară. 

Unele incendii din Spania sunt active de câteva zile, precum cel din Las Hurdes, Extremadura, care s-a extins în provincia Salamanca, în regiunea Castilla y Leon. Sunt cele mai afectate comunităţi din ţară, cu peste 25.000 de hectare pârjolite. În Castilla y Leon s-au înregistrat 165 de incendii în ultima săptămână. În Catalonia, în nord-est, incendiile au distrus cel puțin 440 de hectare de pădure, inclusiv un parc natural. Până acum, autoritățile spaniole nu au înregistrat niciun deces legat de incendii.

Și Franţa este zdrobită de incendii. Departamentul Gironde este pur şi simplu devastat, iar flăcările continuă să distrugă totul în jur. De marţea trecută, peste 14.000 de hectare de pini au fost mistuite de flăcări. Acelaşi coşmar îl trăiesc grecii şi croaţii, iar veştile nu sunt bune nici pentru zilele următoare. Temperaturile vor rămâne ridicate, iar riscul incendiilor este, în continuare, ridicat. 

O prognoză meteo ipotetică pentru anul 2050 devine realitate în această săptămână în UK

Nici în Marea Britanie nu e linişte. Astăzi şi mâine, britanicii vor îndura temperaturi record, de până la 41 de grade Celsius. Valul de căldură din Regat a adus deja haosul în marile oraşe. La primele ore ale dimineţii, în staţiile de metrou din ţară, temperatura a ajuns şi până la 31 de grade. Mii de oameni au simţit pur şi simplu că se topesc, iar sfaturile din partea oficialilor nu au întârziat să apară. "Cea mai bună cale de a evita îmbolnăvirea este să rămâneţi în locuri răcoroase, să vă hidrataţi şi să nu staţi în căldură", este sfatul unui medic. 

Cea mai fierbine zi din istoria Marii Britanii va aduce temperaturi de până la 41 de grade, adică mai accentuate decât în Bahamas sau Deşertul Sahara. Mai multe şcoli au anunţat deja că se vor închide, iar oficialii din domeniul sănătăţii au sfătiut pacienţii să nu vină la spital, decât dacă este o urgenţă.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează tot mai mult din cauza schimbărilor climatice, relatează BBC. Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele nu vor reduce drastic emisiile de carbon. Un locuitor din sud-vestul Franței a descris incendiile de pădure ca fiind ”apocaliptice”: ”Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat pentru AFP Karyn, care locuiește lângă Teste-de-Buch. Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat că incendiile au ars 10.000 de hectare de teren și a lăudat ”curajul remarcabil” al pompierilor.

Și alte zone ale Mediteranei sunt afectate. În Italia, guvernul a declarat stare de urgență în Valea Pad (Po), cel mai lung fluviul al țării, Pad, a ajuns un pârâu în unele locuri. În Grecia, pompierii se luptă cu incendiile în zona Feriza, la aproximativ 50 km sud-est de Atena, și lângă Rethymno, pe coasta de nord a Cretei. Șapte sate au fost evacuate în apropiere de Rethymno. În nordul Marocului, mai multe sate au fost evacuate, deoarece incendiile au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza și Tetouan. Un sat a fost total distrus în zona Ksar El Kebir și cel puțin o persoană a murit într-un incendiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 1000 de oameni au murit în Spania și Portugalia din cauza caniculei. Mii de pompieri se luptă cu incendiile: ”Nu am mai văzut așa ceva”