Antena Meniu Search
x

13 ani de la sfârșitul războiului din Afganistan

La Londra a fost marcată, prin ceremonii solemne, încheierea războiului din Afganistan, după retragerea ultimilor unităţi combatante britanice din această ţară

Vezi și

La Londra a fost marcată, prin ceremonii solemne, încheierea războiului din Afganistan, după retragerea ultimilor unităţi combatante britanice din această ţară

Începând din 2001, 140.000 de soldaţi britanici au efectuat stagii în Afganistan iar dintre ei, 453 nu s-au mai întors acasă în viaţă. 

Regina Elisabeta a Doua, prinţul consort Philip, membrii familiei regale şi cei ai guvernului au luat loc în catedrala Sf. Paul pentru liturghia de încheiere a războiului din Afganistan. Nu a lipsit ducesa de Cambridge şi nici prinţul Harry care a efectuat, el însuşi, două stagii de luptă în ţara din centrul Asiei.  A fost, de asemenea, prezent fostul premier Tony Blair, cel care a decis alăturarea Marii Britanii la coaliţia care a intervenit, militar, în Afganistan, sub conducerea Statelor Unite. O decizie care rămâne, şi acum, controversată. 

Slujba celebrată de arhiepiscopul de Canterbury, cel mai înalt prelat al bisericii anglicane, a fost urmată de o paradă militară. Rudele soldaţilor britanici care şi-au dat viaţa în Afganistan au asistat la defilare alături de familia regală, comandanţii armatei şi liderii politici.

Ultimele trupe combatante britanice s-au retras din Afganistan în octombrie anul trecut. În ţară se mai află, acum, doar câteva sute de instructori şi consilieri militari britanici care nu se implică în lupte. Guvernul de la Londra afirmă că Afganistanul este astăzi mai liber şi mai prosper decât sub regimul talibanilor iar teroriştii islamici nu-şi mai găsesc, acolo, adăpost. Dar multe voci consideră că preţul plătit pentru acest rezultat a fost, totuşi, prea mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » 13 ani de la sfârșitul războiului din Afganistan