Antena Meniu Search
x

50.000 de oameni sunt pregatiti sa fie evacuati din cauza vulcanului Popocatepetl

Unul dintre cei mai activi vulcani din Mexic, Popocatepetl, le da din nou emotii localnicilor. De cateva zile, craterul a inceput din nou sa fumege puternic

Vezi și

Numele vulcanului Popocatepetl inseamna, pe limba indigenilor, "muntele fumegand". Intr-adevar, cel putin de cateva ori pe an, vulcanul de 5.450 de metri se trezeste si arunca spre cer nori grosi de fum si cenusa. Dar eruptiile cu adevarat periculoase sunt mai rare: cea mai recenta dateaza din anul 2000. Asa ca localnicii nu se mai sperie, cu una cu doua, de vulcanul supranumit, cu oarecare afectiune, "El Popo".

Noul ciclu de activitate a inceput, joi, cu cateva explozii care au aruncat roci pana la un kilometru si jumatate. Dar nimeni nu a fost ranit. Din crater s-a ridicat, apoi, un nor de fum si cenusa de 2.500 de metri. Autoritatile au instituit "codul galben", ceea ce reprezinta nivelul trei de alerta, din sapte. Nimeni nu a intrat in panica: doar primariile au afisat harta unui nou traseu de evacuare.

Autoritatile spera sa evite haosul de la evacuarea dinaintea Craciunului din anul 2000, cand zeci de mii de oameni au blocat toate soselele. Vulcanul se afla la doar 64 de kilometri de capitala mexicana, un oras cu 18 milioane de locuitori, care ar intra si ei in alerta daca eruptia s-ar intensifica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 50.000 de oameni sunt pregatiti sa fie evacuati din cauza vulcanului Popocatepetl