Antena Meniu Search
x

Acceleratorul de particule al CERN va fi repornit

După doi ani de hibernare, acceleratorul de particule al CERN va fi repornit. În 24 de luni, el a trecut prin numeroase etape de modernizare şi va reuşi, acum, să emită energie de două ori mai mare decât atunci când a confirmat existenţa "particulei lui Dumnezeu"

Vezi și

După doi ani de hibernare, acceleratorul de particule al CERN va fi repornit. În 24 de luni, el a trecut prin numeroase etape de modernizare şi va reuşi, acum, să emită energie de două ori mai mare decât atunci când a confirmat existenţa "particulei lui Dumnezeu"

Modernizarea ar putea duce la dezvăluirea identităţii materiei negre, o entitate invizibilă, dar esenţială pentru desluşirea misterelor universului. 

Cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume va fi repornit, după ce a trecut cu succes de ultimele teste. Cercetătorii speră să îl pună în funcţiune astăzi sau cel târziu mâine. Obiectivul este să observe şi să desluşească misterele universului.

Carlos Frank este unul dintre teoreticienii care au ajutat la formarea celor mai bune teorii despre materia neagră şi s-a luptat cu preconcepţii pentru a îşi putea continua studiile în acest domeniu.

Acceleratorul din laboratorul CERN este un sistem subteran de tuneluri circulare, ce se întind pe o distanţă 27 de kilometri. Programul inovator, estimat la zece miliarde de dolari, a fost dat în funcţiune în 2008, însă a fost oprit la numai nouă zile pentru că s-a supraîncălzit. Prima reuşită sonoră a acceleratorului a avut loc în 2013, când a confirmat existenţa bosonului Higgs, supranumit şi "Particula lui Dumnezeu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Acceleratorul de particule al CERN va fi repornit