Antena Meniu Search
x

Acuzaţii dure la adresa lui Trump! Un fost procuror ar fi fost concediat după ce a refuzat să-i răspundă la telefon

Un fost procuror federal a declarat că a fost concediat după ce a refuzat să-i răspundă la telefon preşedintelui american Donald Trump.

Un fost procuror federal a declarat că a fost concediat după ce a refuzat să-i răspundă la telefon preşedintelui american Donald Trump.

În primul interviu televizat de la demiterea sa de către Trump, în martie, fostul procuror federal din New York, Preet Bharara, a declarat duminică la ABC News că iniţial Trump îi ceruse să continue. Apoi, Trump a început să-i dea 'telefoane foarte neobişnuite' pe când era preşedinte ales şi a părut 'să încerce să cultive un oarecare soi de relaţie', a declarat Bharara la emisiunea This Week de la ABC News.

Dar după ce Trump a fost învestit în funcţia de preşedinte, la 20 ianuarie, Bharara a refuzat să răspundă la cel de-al treilea apel telefonic iniţiat de liderul de la Casa Albă pe motiv că astfel de demersuri îl făceau să se simtă inconfortabil, deoarece - în opinia sa - acest gen de apeluri încălcau separaţia între puterea executivă şi cea judecătorească. 'Este foarte ciudată şi foarte stranie, în absenţa procurorului general, o conversaţie unu la unu venită din senin între preşedinte şi mine sau orice alt procuror al SUA căruia i s-a cerut să ancheteze mai multe lucruri şi, ipotetic, este în poziţia de a ancheta interese de afaceri şi asociaţi ai preşedintelui', a explicat Bharara, citat de Reuters.

'A sunat. Am primit un mesaj. Am discutat despre aceasta, m-am gândit că este nepotrivit să-l sun înapoi. Şi 22 de ore mai târziu mi s-a cerut să demisionez împreună cu alte 45 de persoane. Până în ziua de azi nu am idee de ce am fost concediat', a povestit Bharara.

Fostul procuror al New Yorkului a apreciat că experienţa sa este similară cu cea a fostului director al FBI, James Comey, demis la începutul lunii mai de către Trump şi care săptămâna trecută a depus mărturie în Senatul SUA în legătură cu întrevederile sale cu preşedintele american. 'Când am citit articolele despre felul în care preşedintele l-a contactat pe Jim Comey de-a lungul timpului, am avut un fel de deja vu', a spus Bharara, adăugând: 'Timp de şapte ani şi jumătate, preşedintele Obama (Barack Obama, fostul preşedinte democrat al SUA - n.r.) m-a sunat de zero ori. Mă aştept ca numărul apelurilor telefonice către mine ale unui preşedinte al SUA să fie zero, pentru că trebuie să existe o anumită distanţare în această relaţie'.

Bharara, care se număra printre cei 46 de procurori americani rămaşi din administraţia Obama cărora li s-a cerut să-şi dea demisia în martie, nu a spus dacă în opinia sa apelurile lui Trump pot fi percepute drept o încercare de obstrucţionare a justiţiei. Cu toate acestea, el a declarat că există 'dovezi clare care impun începerea unei investigaţii' în acest caz.

Potrivit Reuters, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe nu a putut fi contactată pentru a comenta declaraţiile lui Bharara.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Acuzaţii dure la adresa lui Trump! Un fost procuror ar fi fost concediat după ce a refuzat să-i răspundă la telefon