Antena Meniu Search
x

Al Qaida anunță că nu va mai transmite videouri cu Iulian Gherguț, ostaticul român din Africa

Al Qaida Maghreb anunță că nu va mai transmite înregistrări video cu românul Iulian Gherguț, luat ostatic în Burkina Faso, pe 4 aprilie 2015. Anunțul a fost făcut într-un video postat pe Internet de islamiști.

Al Qaida Maghreb anunță că nu va mai transmite înregistrări video cu românul Iulian Gherguț, luat ostatic în Burkina Faso, pe 4 aprilie 2015. Anunțul a fost făcut într-un video postat pe Internet de islamiști. Decizia a fost luată și în cazul altor 4 ostatici ai teroriștilor africani și e menită, conform presei internaționale, să crească presiunea asupra guvernelor pentru a negocia eliberarea lor.

Într-un video de peste 10 minute, gruparea Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) - ”Grupul de susținere a Islamului și a Musulmanilor”, care este ramura vest-africană a rețelei teroriste Al-Qaida, anunță suspendarea transmiterii de înregistrări video cu cei 5 ostatici pe care îi deține.

Iulian Gherguț, într-un nou video Al Qaida

Conform înregistrării, teroriștii se referă la românul Iulian Gherguț, la medicul australian Kenneth Arthur Elliott, la voluntara elvețiană Beatrice Stockli, la columbiana Gloria Narvaez Argoti și la ostatica franceză Sophie Petronin.

Mesajul video, subtitrat în arabă, este transmis în limba engleză de un bărbat căruia nu-i este vizibil chipul. Pe parcursul filmului, islamiștii îi prezintă pe cei 5 ostatici, inclusiv pe Iulian Gherguț, arătând că sunt în viață și cerând totodată răscumpărare pentru eliberarea lor.

Islamistul care transmite mesajul în videoul Al Qaida

Mesajul pentru familia ostaticului român

Jihadiștii lansează acuzații la adresa guvernelor țărilor din care provin ostaticii, spunând că nu au acționat pentru eliberarea lor. Teroriștii fac referire la românul Iulian Gherguț atunci când vorbesc și despre ostaticul australian Kenneth Arthur Elliot.

”Cât despre captivul australian Kenneth Arthur Elliott, familia sa ar trebui să facă apel către Premierul țării sale, care a promis că va face totul pentru a-l elibera. Vrem să transmitem membrilor familiei lui că ar trebuie să fie absolut siguri că JNIM nu a primit nicio indicație de la Guvernul australian privind negocierile și că mujahedinii nu sunt responsabili pentru neînceperea negocierilor în cazul său. Transmitem, de asemenea, același lucru familiei ostaticului român Iulian Gherguț în privința guvernului său și a negocierilor în cazul lui, afirmă bărbatul în înregistrarea video.

Ostaticul Iulian Gherguț în noul mesaj video de la Al Qaida Africa

Ostaticul român nu va mai apărea în înregistrări video

În mesajul său, jihadistul transmite că nu vor mai fi publicate înregistrări video cu ostaticii pe care îi deține. Motivul acestei decizii nu a fost însă precizat.

Înregistrarea video a fost făcută de Az-Zallaqa, divizia media a JNIM, prin grupul responsabil pentru mesajele despre ostatici, Al-Ezza Production.

Ostatic de peste 3 ani și jumătate

Iulian Gherguț a fost răpit pe 4 aprilie 2015, din Burkina Faso, într-un atac armat la mina din Tambao, care aparține românului Frank Timiș. Ulterior, a venit confirmarea că Gherguț a căzut prizonier islamiștilor africani afiliați rețelei Al Qaida.

Ostaticul român a apărut în 3 înregistrări video, difuzate de răpitorii săi, în care a făcut apel familiei și guvernului de la București să îl elibereze. Nu este clar unde este ținut în captivitate românul, care e ostatic de peste 3 ani și jumătate. Ramura vest africană a rețelei Al Qaida este însă foarte activă în Mali, țară care se învecinează cu Burkina Faso.

- Acest articol a fost actualizat -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Al Qaida anunță că nu va mai transmite videouri cu Iulian Gherguț, ostaticul român din Africa