Antena Meniu Search
x

Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator european, aniversat cu proteste masive

Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile Minsk-ului să îi ceară ultimului dictator din Europa să plece chiar de ziua sa de naştere.

de Redactia Observator

la 31.08.2020, 10:51

Vezi și
  • Protestatarii de toate vârstele au rămas în mare parte paşnici.
  • Preşedintele a fost forografiat cu o puşcă automată în mână şi vestă antiglonţ.

Manifestaţia a fost una paşnică însă cel puţin 140 de oameni au fost arestaţi. Aleksandr Lukaşenko a sărbătorit împlinirea a 66 de ani baricadat în reşedinţa sa, înarmat şi protejat de tancuri şi sute de militari.

Centrul capitalei Minsk a devenit neîncăpător pentru al treilea sfârşit de săptămână la rând. De ziua de naştere a preşedintelui, zeci de mii de oameni s-au adunat pe străzile oraşului pentru a-i cere demisia după alegerile controversate din 9 august.

Poliţia şi armata au fost mobilizate pentru a ţine în frâu manifestaţia şi a baricada drumul reşedinţa prezidenţială. Zeci de blindate şi chiar tancuri au patrulat pe străzi.

Protestatarii de toate vârstele au rămas în mare parte paşnici şi au încercat să convingă forţele de ordine să se alăture mişcării.

Jandarmii şi militarii au rămas însă fermi pe poziţii, iar agenţii de poliţie au continuat arestările. Manifestanţii susţin că sute de oameni au fost urcaţi în dube fără a primi explicaţii.

Pe toata durata protestelor, Lukaşenko a rămas la reşedinţa oficială. Preşedintele a fost forografiat cu o puşcă automată în mână şi vestă antiglonţ.

Vladimir Putin l-a sunat pe prietenul Lukaşenko atât pentru a-i ura un călduros "La mulţi ani", dar şi pentru a-l invita în săptămânile următoare la Moscova. Liderul de la Kremlin a susţinut că o forţă de ordine rusă este pregătită să intervină când va fi nevoie în Belarus.

De la începutul protestelor din Belarus, cel puţin patru manifestanţi au fost ucişi şi sute au fost răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator european, aniversat cu proteste masive