Antena Meniu Search
x

Alertă în Europa! Gripa aviară a revenit în câteva ţări din vestul continentului

Autorităţile sanitare europene sunt în alertă: gripa aviară a revenit în câteva ţări din vestul continentului. Este vorba de o nouă tulpină a virusului, fatală pentru păsări, dar care ar putea contamina şi oamenii

Vezi și

Autorităţile sanitare europene sunt în alertă: gripa aviară a revenit în câteva ţări din vestul continentului. Este vorba de o nouă tulpină a virusului, fatală pentru păsări, dar care ar putea contamina şi oamenii

150.000 de păsări urmează să fie sacrificate în Olanda după ce alte 30.000 au avut aceeaşi soartă în Germania.

Noul virus, cu indicativul H5N8, a fost depistat, mai întâi, acum două săptămâni, la o fermă de curcani din nord-estul Germaniei.

Peste 30.000 de curcani sunt infectaţi şi prezintă simptome clare ale bolii.

Aproape 1900 de păsări au murit iar alte zeci de mii au fost sacrificate, în speranţa că epidemia va fi stopată. Dar, zilele trecute, aceeaşi tulpină, înalt patogenă, a virusului a apărut la o fermă de ouă din Olanda. Aici măsurile au fost mai severe: sacrificarea celor 150.000 de găini ale fermei şi instituirea carantinei pe o rază de 10 kilometri.

Facem controale la 14 ferme din zona de 10 kilometri pentru a vedea care este situaţia.

Timp de trei zile, Olanda a încetat exportul produselor avicole, ceea ce va provoca pierderi grele, ţara fiind cel mai mare exportator de ouă din lume. Medicii nu exclud transmiterea acestei tulpini de virus la om deşi, până acum, nu s-au înregistrat asemenea cazuri.

Situaţia de aici este deosebit de periculoasă pentru găini, dar şi pentru oamenii care lucrează în fermele de creştere intensivă a păsărilor şi sunt în contact direct cu ele.

Al treilea focar de gripă aviară a apărut în Marea Britanie. Experţii nu au confirmat, încă, prezenţa virusului H5N8 dar aceasta este foarte probabilă.

Căile de transmitere a virusului ar putea fi deplasările de păsări sau obiecte folosite în creşterea păsărilor, dar şi migraţia păsărilor sălbatice.

Virusul H5N8 a fost identificat, în ultimele luni, în Coreea de Sud unde au fost sacrificate milioane de păsări. Alte două variante ale gripei aviare, transmise la oameni, au făcut sute de victime începând din 2002.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Alertă în Europa! Gripa aviară a revenit în câteva ţări din vestul continentului